Woontorens Boston & Seattle BREEAM ASSESSOR

 • Opdrachtgever
 • v.o.f. Pier III (ontwikkelcombinatie BPD en Synchroon Ontwikkelaars)
 • Architect
 • Van Dongen-Koschuch Architects and Planners
 • Aannemer
 • JP van Eesteren
 • Overige adviseurs
 • Afnemer Stichting HAL wonen & Vesteda
 • Oppervlakte
 • 62 koop- & 158 huurappartementen l 1.500 m² commerciële plint
 • Verdiepingen
 • 23
 • Parkeerplaatsen
 • Ondergronds een tweelaagse openbare parkeergarage van Q-Park en bovengronds vier parkeerverdiepingen

De woontorens Boston & Seattle op de Rotterdamse Wilhelminapier hebben als eerste in Nederland drie duurzaamheidscertificaten ontvangen. Alle appartementen kregen een BREEAM-certificering, Certificaat WoonKeur en Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit is uniek voor hoogbouw. Niet eerder kregen zoveel appartementen in woontorens van rond de 70 meter hoogte deze duurzaamheidscertificaten en het veiligheidskeurmerk.

Beide torens hadden een voorlopig certificaat op basis van het ontwerp en zijn nu beoordeeld op basis van het schema Nieuwbouw Opleverfase 2011 v1.0. De BREEAM certificaten zijn in 2013 aangevraagd op basis van het definitief ontwerp.

BOAG-collega Rob van der Heiden, de onafhankelijke assessor die de woontorens namens de opdrachtgever heeft  beoordeeld zegt het volgende: ‘’Wat ook opmerkelijk  is, is dat de twee opzichzelfstaande projecten in dezelfde week direct zonder opmerkingen positief zijn beoordeeld door de Dutch Green Building Council.’’ Rob vervolgt: ‘’ Op maandag 12 februari jl. ontving woontoren Seattle een 3 sterren ‘Very Good’ BREEAM-NL nieuwbouw-oplevercertificaat, en twee dagen later op 14 februari ontving ontving woontoren Boston ook het nieuwbouw-oplevercertificaat met dezelfde 3 sterren ‘Very Good’ waardering.

Michel Leferink, projectmanager bij gebiedsontwikkelaar BPD: “We zijn er trots op dat Boston & Seattle de eerste woontorens in Nederland zijn waar alle appartementen het BREEAM-certificaat ‘Very Good’, een Certificaat WoonKeur en Politiekeurmerk Veilig Wonen hebben ontvangen.” “Het is een bijzondere prestatie dat hoogbouwappartementen die in de crisisperiode zijn ontwikkeld en gerealiseerd, als eerste worden voorzien van deze duurzaamheidscertificaten”, aldus René de Wit projectontwikkelaar bij Synchroon.

Voor complexe binnenstedelijke bouwprojecten is het niet gemakkelijk te voldoen aan de duurzaamheidseisen van de BREEAM-certificering. Leferink: “Toch wilden de investeerders dit bij Boston & Seattle. Door de strenge normen die BREEAM hanteert, weten ze zeker dat ze een duurzaam en energiezuinig gebouw kopen, klaar voor de toekomst.” Qua bezoekbaarheid, gebruikskwaliteit, veiligheid, aanpasbaarheid en inbraakveiligheid voldoen alle appartementen daarnaast ook aan de levensloopbestendige eisen van WoonKeur. Willem Bakker van SKW-Certificering: “Tijdens het bouwtraject is met projectmanager Edwin van Breugel van bouwbedrijf J.P. van Eesteren prettig en serieus samengewerkt om te voldoen aan alle bouweisen van WoonKeur.”

In Boston, de woontoren direct naast het Nieuwe Luxor Theater, bevinden zich 62 koopappartementen gekocht door particulieren en 48 huurappartementen van belegger Vesteda. Stichting HAL Wonen, het pensioenfonds van HAL Investments B.V. (Holland Amerika Lijn), verhuurt de 110 appartementen in de naastgelegen woontoren Seattle. In de ondergrondse parkeergarage zijn speciaal voor het Certificaat WoonKeur tien invalidenparkeerplaatsen gerealiseerd. De appartementen in Boston & Seattle zijn ook met de auto toegankelijk voor minder valide bewoners of bezoekers. Dit maakt de duurzaamheid en levensloopbestendigheid van de woontorens compleet.

Kan ik u helpen?
Rob van der Heiden RKN MRICS

Unitmanager bouwkostenadvies

Mail Rob

BOAG CREEËRT RUIMTE

Ruimte om in te wonen en te werken. Ruimte om in te leven en in te verzorgen. Ruimte om in op te leiden en te ontspannen. Wij staan klaar vanaf het eerste idee tot en met de exploitatie klaar om samen met u te komen tot het beste huisvestingsscenario.

Gerelateerd nieuws
BOAG in 2019 wederom geregistreerd als RICS Regulated Firm

Ook voor 2019 heeft de directie haar geloofsbrieven ingediend...

Officiële opening Domus Magnus woonzorglocatie De Boschstede in ‘s-Hertogenbosch

Eind juni, net na de start van de zomer,...

Chefaine Piris: de nieuwe aanwinst van het secretariaat van BOAG

De laatste tijd brachten wij u er regelmatig van...

Soortgelijke projecten

Bekijk alle projecten
Nieuwbouw

Risicoanalyse NS Station Hollands Spoor

Risicoanalyse voor het project NS Stations Hollands Spoort te Den...

Bestaande bouw

Gemeentehuis en Hal 12

Renovatie en verbouw van gemeentehuis, sociale dienst en cultuurcluster in...

Nieuwbouw

Magazijn Brocacef

Nieuwbouw bedrijfspand Brocacef te Eindhoven

Wist u dat

Onafhankelijk bouwadvies- en managementbureau

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.

BETROKKEN

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.