Nieuwbouw woon-zorgcomplex Weidevogelhof, Pijnacker

 • Opdrachtgever
 • woningbouwvereniging Rondom Wonen en zorgaanbieder Pieter van Foreest
 • Architect
 • DAT architecten
 • Aannemer
 • BVR
 • Constructeur
 • Cor Smit
 • Installatie adviseur
 • VIAC adviseurs
 • Overige adviseurs
 • Landschapsarchitect: Karres+Brands
 • Regelgeving: Nieman
 • Oppervlakte
 • circa 36.000 m2 bvo
 • Start Bouw
 • 2007
 • Opening
 • 2010

In de uitbreidingswijk Keijzershof in Pijnacker realiseerden zorgaanbieder Pieter van Foreest en woningbouwvereniging Rondom Wonen het woon-zorgcentrum De Weidevogelhof. Weidevogelhof bestaat uit zes gebouwen en in vier daarvan stelt Pieter van Foreest wonen met zorg beschikbaar. Een schoolvoorbeeld van omgekeerde integratie én van integraal projectmanagement: BOAG was betrokken vanaf het initiatief tot en met realisatie.

Zorgaanbieder Pieter van Foreest en woningbouwvereniging Rondom Wonen vroegen BOAG om mee te denken over het programma van eisen voor een nieuw soort zorgcomplex. BOAG werd erbij gehaald om samen met deze partijen te discussiëren over hoe de zorg in de toekomst eruit zou komen te zien en hoe deze opgave gerealiseerd kon worden. Een integrale samenwerkingsformule, waarbij wonen, zorg en welzijn in één wijk als uitgangspunt werd genomen. Niet alleen voor hulpbehoevende ouderen in een afgezonderd buurtje, maar in een wijk geschikt voor iedereen.

Omgekeerde integratie

Het leveren van zware en, toen nog intramurale, lichte zorg met een uitvalbasis voor thuiszorg en het hele palet aan faciliteiten en voorzieningen er omheen (zelfs een kinderdagverblijf en een restaurant). In één complex met ‘gewoon’ wonen en zo dat het geheel ook het gevoel geeft van ‘gewoon’ wonen met als extra de ondersteuning en de faciliteiten, beschikbaar voor iedereen en voor de buurt er omheen.

Gecompliceerd en gevarieerd programma

BOAG heeft een rol gespeeld bij het vinden van de juiste locatie. Een aantal bouwkavels in Keijzershof bleek de meest geschikte locatie te zijn. In nauw overleg met de gemeente Pijnacker-Voorburg en de stedenbouwkundige supervisor kon een gecompliceerd programma met verschillende huisvestingsvormen worden vastgesteld. Het totale programma bestaat uit circa 200 huurwoningen en 105 intramurale zorgplaatsen, een zorghotel, dagverzorging, gezondheidscentrum met HOED, apotheek, tandartsen-, fysiotherapeuten- en verloskundigenpraktijk, kinderopvang, restaurant en diverse (semi-) commerciële ruimten voor zorg en welzijn.

Vanuit de architectenselectie, die BOAG begeleidde, is DAT architecten geselecteerd om invulling aan deze omvangrijke huisvesting voor jongeren, ouderen en (zorg)faciliteiten.

Succesvolle ouderenhuisvesting

De Weidevogelhof is hét schoolvoorbeeld waarin cliënten niet naar een nieuwe omgeving hoeven te verhuizen maar waar de maatschappij naar hen toe komt. In Design for Aging (2012, John Wiley & Sons inc.) wordt het project genoemd als een van de meest succesvolle voorbeelden van ouderenhuisvesting vandaag de dag: ‘De Weidevogelhof is een ‘lifetime’ wijk die bestaat uit begeleid wonen, eerstelijns gezondheidszorg, welzijn en andere diensten, evenals thuiszorg, een zorghotel en zorg gericht op dementie. Het onderscheidend vermogen van dit project is dat de ontwikkelaars er niet voor hebben gekozen om de verschillende diensten te centreren. Zij kozen ervoor om de diensten te spreiden om zo een werkelijk geïntegreerde community te creëren.’

 

Fotografie: Michel Kievits voor DAT architecten

Download de projectgegevens
Kan ik u helpen?
ing. Patricia van Hest-Osseweijer

sectormanager/senior projectmanager

Mail Patricia Bel mij
BOAG CREEËRT RUIMTE

Ruimte om in te wonen en te werken. Ruimte om in te leven en in te verzorgen. Ruimte om in op te leiden en te ontspannen. Wij staan klaar vanaf het eerste idee tot en met de exploitatie klaar om samen met u te komen tot het beste huisvestingsscenario.

Gerelateerd nieuws
De meerwaarde van toekomstbestendig vastgoed

De financiële waardebepaling van een gebouw betreft primair niet...

Stadskwartier Palenstein: het kwalitatieve centrum van de Zoetermeerse wijk

In de Zoetermeerse wijk Palenstein realiseert Waal in opdracht...

Clusius College Hoorn heeft vooruitzicht op toekomstbestendige huisvesting

10 september is de officiële start van het nieuwe...

Soortgelijke projecten

Bekijk alle projecten

Revitalisatie en uitbreiding Winkelcentrum Oranjerie te Apeldoorn

Bestaande bouw

Masterplan Albeda College

Adviseur directie huisvesting en facilitair.

Gebiedsontwikkeling

Directievoering en toezicht Leidsche Rijn Centrum

Midden in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn ligt Leidsche Rijn Centrum. Een écht centrum om te winkelen, wonen en elkaar te ontmoeten. BOAG was voor directievoering en toezicht nauw betrokken bij de oplevering van een aantal blokken/units en één van de parke...

Wist u dat

Onafhankelijk bouwadvies- en managementbureau

Al sinds 1989 staan we van concept tot ontwerp en van directievoering tot nazorg onze opdrachtgevers ten behoeven van hun huisvestingsopgaven bij.

BETROKKEN

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.