In de uitbreidingswijk Keijzershof in Pijnacker realiseerden zorgaanbieder Pieter van Foreest en woningbouwvereniging Rondom Wonen het woon-zorgcentrum De Weidevogelhof. Weidevogelhof bestaat uit zes gebouwen en in vier daarvan stelt Pieter van Foreest wonen met zorg beschikbaar. Een schoolvoorbeeld van omgekeerde integratie én van integraal projectmanagement: BOAG was betrokken vanaf het initiatief tot en met realisatie.
Zorgaanbieder Pieter van Foreest en woningbouwvereniging Rondom Wonen vroegen BOAG om mee te denken over het programma van eisen voor een nieuw soort zorgcomplex. BOAG werd erbij gehaald om samen met deze partijen te discussiëren over hoe de zorg in de toekomst eruit zou komen te zien en hoe deze opgave gerealiseerd kon worden. Een integrale samenwerkingsformule, waarbij wonen, zorg en welzijn in één wijk als uitgangspunt werd genomen. Niet alleen voor hulpbehoevende ouderen in een afgezonderd buurtje, maar in een wijk geschikt voor iedereen.
Omgekeerde integratie
Het leveren van zware en, toen nog intramurale, lichte zorg met een uitvalbasis voor thuiszorg en het hele palet aan faciliteiten en voorzieningen er omheen (zelfs een kinderdagverblijf en een restaurant). In één complex met ‘gewoon’ wonen en zo dat het geheel ook het gevoel geeft van ‘gewoon’ wonen met als extra de ondersteuning en de faciliteiten, beschikbaar voor iedereen en voor de buurt er omheen.
Gecompliceerd en gevarieerd programma
BOAG heeft een rol gespeeld bij het vinden van de juiste locatie. Een aantal bouwkavels in Keijzershof bleek de meest geschikte locatie te zijn. In nauw overleg met de gemeente Pijnacker-Voorburg en de stedenbouwkundige supervisor kon een gecompliceerd programma met verschillende huisvestingsvormen worden vastgesteld. Het totale programma bestaat uit circa 200 huurwoningen en 105 intramurale zorgplaatsen, een zorghotel, dagverzorging, gezondheidscentrum met HOED, apotheek, tandartsen-, fysiotherapeuten- en verloskundigenpraktijk, kinderopvang, restaurant en diverse (semi-) commerciële ruimten voor zorg en welzijn.
Vanuit de architectenselectie, die BOAG begeleidde, is DAT architecten geselecteerd om invulling aan deze omvangrijke huisvesting voor jongeren, ouderen en (zorg)faciliteiten.
Succesvolle ouderenhuisvesting
De Weidevogelhof is hét schoolvoorbeeld waarin cliënten niet naar een nieuwe omgeving hoeven te verhuizen maar waar de maatschappij naar hen toe komt. In Design for Aging (2012, John Wiley & Sons inc.) wordt het project genoemd als een van de meest succesvolle voorbeelden van ouderenhuisvesting vandaag de dag: ‘De Weidevogelhof is een ‘lifetime’ wijk die bestaat uit begeleid wonen, eerstelijns gezondheidszorg, welzijn en andere diensten, evenals thuiszorg, een zorghotel en zorg gericht op dementie. Het onderscheidend vermogen van dit project is dat de ontwikkelaars er niet voor hebben gekozen om de verschillende diensten te centreren. Zij kozen ervoor om de diensten te spreiden om zo een werkelijk geïntegreerde community te creëren.’
Fotografie: Michel Kievits voor DAT architecten
Download de projectgegevens