Nieuwbouw Rabobank Gouwestreek

Het nieuwe regiokantoor van Rabobank Gouwestreek is ontstaan uit een fusie van de vier bestaande vestigingen van de Rabobank in Gouda. Het multifunctionele pand, gerealiseerd door de Bouwcombinatie Dura Vermeer/Kraaijvanger, heeft een BREEAM-Excellent certificering. Het project onderscheidt zich met hoge duurzaamheidskenmerken.

Het totale nieuwbouwproject bestaat uit een kantoorgebouw van ruim 23 meter hoog en een vloeroppervlak van 4930 m2 verdeeld over vijf bouwlagen. Daarnaast werden ook een parkeerterrein en verkeersweg aangelegd van 3300 m2 bvo. Rabobank Gouwestreek fungeert als gezamenlijk advies- c.q. fullservicecentrum. Op de begane grond is een multifunctionele publiekshal met een open karakter gerealiseerd en in het gebouw zijn niet-plaatsgebonden werkplekken voor de Rabobank en verhuurkantoren ondergebracht. De nieuwbouw kenmerkt zich door flexibiliteit waar het gaat om indeling en gebruik. Het kantoor biedt faciliteiten voor bijeenkomsten en activiteiten van bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties.

Het gebouw bestaat uit twee delen die aansluiten bij de identiteit van Rabobank: soliditeit en transparantie. De opgemetselde natuurstenen wand aan de spoorzijde is de solide rug van het gebouw en refereert naar de betrouwbaarheid. De stadzijde is juist open en transparant door de toepassing van grote glasvolumes; deze illustreren de zichtbaarheid en transparantie die Rabobank wil uitstralen. Het multifunctionele gebouw is een opvallende, transparante, flexibele en duurzame kantoor- en bedrijfshuisvesting geworden.

Het gebouw is ontworpen in een integraal Design and Build ontwerpteam met de aannemer Dura Vermeer als opdrachtgever.

Werkzaamheden

De project- en procesmanager van BOAG heeft samen met de projectmanager van Dura Vermeer het System Engineerings proces gestalte gegeven. DuraVermeer heeft BOAG ingeschakeld voor ondersteuning in het ontwerp-, project- en procesmanagement UAV-gc vanaf de tenderfase. Het team van BOAG heeft het verschil gemaakt door de aannemer en de adviseurs op een gestructureerde wijze door het verificatie- en validatieproces te begeleiden. Dit project bevestigt dat wij al in de tenderfase meerwaarde bieden.

Iedere fase in dit project – van ontwikkeling en aanbesteding tot en met realisatie en nazorg – heeft haar uitdagingen gekend. In de uitvoering van het kantoorgebouw Rabobank Gouwestreek hebben wij continu gestuurd op de kwaliteitsborging, óók vanuit de BREEAM-NL Excellent-visie. Zo garanderen we dat de gewenste kwaliteit die Rabobank verlangt wordt gewaarborgd en binnen de planning wordt opgeleverd. Samen met de projectmanager van Dura Vermeer heeft BOAG het System Engineeringsproces gestalte gegeven en voor aannemer DuraVermeer hebben wij de gehele UAV-gc verantwoording ingevuld. In de realisatiefase hebben de bouwkostendeskundigen een belangrijke controlerende rol gehad.

BREEAM-Excellent

In samenwerking met de adviseur bouwfysica en de opdrachtgever is ingezet op een hoge duurzaamheidsambitie voor het nieuwe gebouw. De nieuwbouw heeft het BREEAM-NL certificaat Excellent behaald en is gerealiseerd conform deze hoge duurzaamheidskenmerken. Rabobank Gouwestreek is hiermee één van de meest duurzame kantoorgebouwen in Gouda. In de nieuwbouw van Rabobank Gouwestreek is een groot aantal innovatieve en milieuvriendelijke ontwerpmaatregelen genomen. We noemen de warmte-koude opslag in de bodem in combinatie met warmtepomp en klimaatplafond, de leefluchtventilatie en hoogrendement-warmteterugwinning op een ventilatiesysteem met CO2-sturing, tochtsluizen en de goede kier- en naaddichting. Er is sprake van dubbel grondgebruik door PV-cellen op het dak; 419 m2 aan PV-panelen hebben een opbrengst van 81.280 Wp. In het gebouw is waar mogelijk LED-verlichting toegepast met daglichtschakeling en aanwezigheidsdetectie. Andere factoren waardoor het gebouw het keurmerk ontving waren onder andere de waterbesparende toiletten, nestvoorzieningen voor de gierzwaluw aan de gevel en vleermuisbehuizing en een ecomuur, geschikt voor zeldzame en beschermde muurplanten. Ook scoorde het gebouw punten voor zijn ligging dichtbij het NS-station Gouda en andere OV-voorzieningen, een uitgebreide fietsenstalling en kleedruimte en douche in het gebouw.

Kan ik u helpen?
ing. Johan de Vries MSc

managing director

Mail Johan Bel mij
BOAG CREEËRT RUIMTE

Ruimte om in te wonen en te werken. Ruimte om in te leven en in te verzorgen. Ruimte om in op te leiden en te ontspannen. Wij staan klaar vanaf het eerste idee tot en met de exploitatie klaar om samen met u te komen tot het beste huisvestingsscenario.

Gerelateerd nieuws
Wonen met de luxe van een vijfsterrenhotel

Naast het iconische Hotel van Oranje in Noordwijk komt...

Bezoek ons 3-4-5 november op de online PROVADA

Per 1 juli 2020 hebben Drees & Sommer en...

Nieuwbouw Kindcentrum Trampoline in gebruik genomen

Vandaag, op de eerste schooldag na de herfstvakantie, hebben...

Soortgelijke projecten

Bekijk alle projecten

Nieuwbouw en renovatie van een tweetal werkplaatsen met kantoorruimten voor RET.

Nieuwbouw

Appartementencomplex De Wateringen, Den Haag

Bouwinvest heeft het appartementengebouw De Wateringen in Den Haag gekocht van VOF Guido van Deth, een samenwerking tussen gebiedsontwikkelaar BPD en Stevast Baas & Groen. BOAG is ingeschakeld voor de kwaliteitscontrole en het toezicht tijdens de bouw.

Renovatie en uitbreiding BOVAG hoofdkantoor te Bunnik

Wist u dat

Onafhankelijk bouwadvies- en managementbureau

Al sinds 1989 staan we van concept tot ontwerp en van directievoering tot nazorg onze opdrachtgevers ten behoeven van hun huisvestingsopgaven bij.

BETROKKEN

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.