Transformatie monumentaal ziekenhuis naar flexkantoren, Amsterdam

Het rijksmonumentale Prinsengrachtziekenhuis is getransformeerd tot toekomstbestendige ‘business hub’ met business- en leisurefuncties. De opgave bestond uit het restaureren van het casco en het renoveren van het gebouw tot eigentijds en energetisch flexkantoor met behoud van het oorspronkelijke karakter.

  • Projectmanagement t.b.v. aanbesteding en contracttering.
  • Projectmanagement strip- en sloopwerkzaamheden.
  • Projectmanagement uitwerking uitvoeringsstukken.
  • Systeem Engineering tijdens de uitvoeringsfase.

Transformatie rijksmonument

Het voormalige Prinsengrachtziekenhuis aan de Prinsengracht 769 in Amsterdam stamt uit 1857 en is sindsdien meerdere malen verbouwd. Bij de transformatie van dit rijksmonument (nummer 518366) is het gebouw opgedeeld in de bouwdelen A, B, C, D en E. Deze referentie betreft de transformatie van het hoofdgebouw, de gebouwdelen A en C, met een oppervlakte van circa 4.253 m2 BVO.

Ambitieus project

De ambitie van de projectontwikkelaar MILLTEN was het pand met respect voor de oude structuur en de beperkingen die de monumentendienst oplegde voor het interieur en exterieur te transformeren tot een energetisch toekomstbestendig en eigentijds zakencentrum met business- en leisurefuncties met energielabel A. In de ‘business hub’ zijn onder meer kantoorruimte, directiekantoren, vergaderplekken en uitgaansgelegenheid ondergebracht, met behoud van het monumentale karakter.

Flexibiliteit essentieel

De ligging van het voormalige ziekenhuis in de binnenstad van Amsterdam, de deplorabele staat waarin het pand verkeerde en de beperkingen van de rijksmonumentale status maakten de transformatie en renovatie van het Prinsengrachtziekenhuis zeer uitdagend. Omdat bij de renovatie van een monument zich nog wel eens onverwachte situaties voordoen, was flexibiliteit voor alle betrokken partijen essentieel tijdens dit project. BOAG beschikt op basis van zijn zeer ruime ervaring, ook met rijks- en gemeentemonumenten, over deze veerkracht en is onder meer op deze eigenschap voor advies, projectmanagement en bouwmanagement voor dit project geselecteerd.

Betrokken van ontwerp tot en met oplevering

BOAG is vanaf een vroeg stadium aangesloten bij het ontwerpteam en had een sturende rol in de formulering van de vraagspecificatie. Namens de opdrachtgever heeft BOAG de aanbesteding en contractering van de aannemer op basis van een Engineer & Build overeenkomst verzorgd. In bouwteamverband begeleidde de projectmanager van BOAG vervolgens de uitwerking van het definitief ontwerp en uitvraagdocumenten naar uitvoeringsstukken, waarbij hij de belangen van de opdrachtgever borgde. Gedurende de uitvoering hield BOAG toezicht op de correcte uitvoering van de opgedragen werkzaamheden door toetsend rondes te maken en deel te nemen aan de bouwvergadering en hierover terugkoppeling te geven aan de opdrachtgever. Ook tijdens de oplevering aan de huurder, de Belgische firma Fosbury & Sons, heeft BOAG er namens de opdrachtgever op toegezien dat deze plaatsvond zoals afgesproken. Fosbury & Sons gaat in het opgeleverde casco hoofdgebouw flexibele kantoren, werk- en vergaderplekken servicen en exploiteren. De inrichting van de ruimten pakt deze partij zelf op met zijn conceptontwikkelteam.

Foto’s: ©Francisco Nogueira voor Fosbury & Sons

 

Download de projectgegevens
Kan ik u helpen?
ing. André Leeuwis MRICS

managing director Drees & Sommer Nederland

Mail André Bel mij
BOAG CREEËRT RUIMTE

Ruimte om in te wonen en te werken. Ruimte om in te leven en in te verzorgen. Ruimte om in op te leiden en te ontspannen. Wij staan klaar vanaf het eerste idee tot en met de exploitatie klaar om samen met u te komen tot het beste huisvestingsscenario.

Gerelateerd nieuws
De meerwaarde van toekomstbestendig vastgoed

De financiële waardebepaling van een gebouw betreft primair niet...

Stadskwartier Palenstein: het kwalitatieve centrum van de Zoetermeerse wijk

In de Zoetermeerse wijk Palenstein realiseert Waal in opdracht...

Clusius College Hoorn heeft vooruitzicht op toekomstbestendige huisvesting

10 september is de officiële start van het nieuwe...

Soortgelijke projecten

Bekijk alle projecten
Bestaande bouw

Het Rijksmuseum

Na 10 jaar verbouwen, renoveren en restaureren was het Rijksmuseum gereed voor de volgende fase: het plaatsen van de inbouwpakketten en het gereed maken van het gebouw voor de officiële opening.

Nieuwbouw

Centrumplein Waddinxveen

BOAG BV heeft namens ASR Vastgoed Ontwikkeling NV tijdens de uitvoeringsfase de directievoering en het toezicht verzorgd.

Nieuwbouw First te Rotterdam

Wist u dat

Onafhankelijk bouwadvies- en managementbureau

Al sinds 1989 staan we van concept tot ontwerp en van directievoering tot nazorg onze opdrachtgevers ten behoeven van hun huisvestingsopgaven bij.

BETROKKEN

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.