‘Twee extra paar ogen in de ontwikkeling van DC RDAM’

BOAG ondersteunt institutionele belegger van Technical Due Diligence tot en met oplevering van het nieuwe distributiecentrum in Ridderkerk. En daarna, als de toekomstige huurders aanvullende wensen en eisen hebben.

Een institutionele belegger wil in de eerste plaats zekerheid. Daarom nam deze precies een jaar geleden BOAG in de arm voor het verrichten van een Technical Due Dilligence onderzoek voor de mogelijke verwerving van een nog te bouwen distributiecentrum in de regio Rotterdam. Het ontwerp van ontwikkelaar Focus Real Estate bevond zich op dat moment nog in de schetsontwerpfase. Geassisteerd door de logistieke experts van BOAG, zijn de beide partijen vanaf dat moment samen opgetrokken in de uitontwikkeling van DC RDAM.

Inhoudelijke samenwerking

‘Vanaf daar is het snel gegaan’, vertelt projectmanager Oth Blom, die samen met toezichthouder Jeroen Koopmans vanuit BOAG betrokken is bij de ontwikkeling en realisatie van DC RDAM . ‘ Focus beschikt over veel kennis en ervaring op het gebied van logistiek, en dat zorgde voor een goede samenwerking. Namens onze opdrachtgever hebben wij zijn belangen ingebracht en bewaakt om met elkaar een kwalitatief, BREEAM-gecertificeerd en zeer bruikbaar gebouw te ontwikkelen.’

Optimale verhuurbaarheid

De opdrachtgever zet in op een optimale verhuurbaarheid van het pand. ‘Vanuit onze brede logistieke bouwervaring hebben wij input geleverd, zegt Oth. ‘Het belangrijkste voor het ontwerp van een logistiek gebouw is een heldere indeling van de hoofdfuncties: de routing op het terrein met de laadkuil, het kantoor en de opslag moet in de eerste plaats logisch zijn. Natuurlijk moet ook de verhouding tussen docks en opslagruimte goed zijn. Bij een universeel te verhuren warehouse ga je dan uit van wat algemeen gangbaar is. ’

Goede koop

‘We bieden de belegger het comfort dat hij een goede koop sluit. Hij geeft ons het vertrouwen om namens hen mee te kijken of in technisch opzicht de afspraken met de ontwikkelaar en aannemer worden nagekomen. Vanaf het begin hebben wij de samenwerking met Focus als heel prettig ervaren’, zegt Oth. ‘We zijn kritisch, maar ook heel open in wat we doen en waarom. Respect voor elkaar is de grondslag van een goede relatie.’ Dat de relatie met de ontwikkelaar van het DC RDAM goed is, blijkt uit het feit dat Focus, in beginsel de opponent in dit project, BOAG vroeg om ook de rol van projectmanager tijdens de bouw van het distributiecentrum op zich te nemen. ‘Die waardering is heel fijn, maar een dubbelrol in een project is in onze optiek niet gepast. In dit project is optimalisatie en benchmarking tijdens de ontwikkeling en kwaliteitscontrole tijdens de uitvoering onze rol. ‘

Grote stappen

Als alle partijen meebewegen, is het mogelijk om in korte tijd grote stappen te zetten, zo blijkt. ‘In juni 2018 waren we nog bezig met de TDD, in september lag er een goed ontwerp voor een distributiecentrum met 22.500 m² logistiek, 26 docks, 1.500 m² kantoor en 2.100 m² optionele mezzanine vloer. DC RDAM wordt gerealiseerd op Bedrijventerrein Cornelisland in Ridderkerk, dicht bij het verkeersknooppunt van de A15 en A16. Het ontwerp, het afwerkingsniveau en de locatie aan één van de belangrijkste verkeersknooppunten in de Randstad maakt DC RDAM heel aantrekkelijk voor een groep op- en overslagbedrijven. In mei jongstleden heeft aannemer Unibouw de eerste palen geslagen voor de nieuwbouw en eind november wordt het pand volgens de prognose al opgeleverd.

Aanvullende huurderswensen

Inmiddels zijn de belegger en ontwikkelaar in gesprek met geïnteresseerde potentiële huurders. ‘Waarschijnlijk hebben de uiteindelijke huurders nog wel wensen en eisen aan het pand. We hebben het distributiecentrum ontworpen voor de markt en gekozen voor wat het meest gangbaar is. Bijvoorbeeld voor een veelvoorkomende stramienmaat. Als die anders is, heeft dat redelijk wat impact op het interieur van het pand en zullen ook wel wat aanpassingen gedaan moeten worden. Namens de opdrachtgever kijken we ook daarin mee.’

Meer informatie over het project is te vinden op; www.dcrdam.nl

Betrokken BOAG-medewerkers:
Oth Blom, projectmanager
Jeroen Koopmans, toezichthouder

Wonen met de luxe van een vijfsterrenhotel

Naast het iconische Hotel van Oranje in Noordwijk komt de...

Bezoek ons 3-4-5 november op de online PROVADA

Per 1 juli 2020 hebben Drees & Sommer en BOAG...

Nieuwbouw Kindcentrum Trampoline in gebruik genomen

Vandaag, op de eerste schooldag na de herfstvakantie, hebben het...

Snel flexibel zorgvastgoed realiseren: een complexe operatie die vraagt om strak projectmanagement

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar wat als...

Kan ik u helpen?
ing. Johan de Vries MSc

managing director

Mail Johan Bel mij
Projecten
BOAG CREEËRT RUIMTE

Ruimte om in te wonen en te werken. Ruimte om in te leven en in te verzorgen. Ruimte om in op te leiden en te ontspannen. Wij staan klaar vanaf het eerste idee tot en met de exploitatie klaar om samen met u te komen tot het beste huisvestingsscenario.

Maak een afspraak

Tel. +31 (0)10 - 209 35 35
E-mail info.nl@dreso.com

De andere projectmanagers die BOAG sterk maken

Bekijk ons team
ing. Francis Alba Heijdenrijk manager Directievoering en toezicht/senior projectmanager
ing. Jeroen van Egmond projectmanager
ing. Marcel van Erven senior projectmanager uitvoering
ir. Michel van Gageldonk projectmanager
Rik ter Haar senior projectmanager uitvoering/directievoerder
Robbert den Hartog projectmanager
ing. Patricia van Hest-Osseweijer sectormanager/senior projectmanager
Ashwin Jhingoer projectmanager
Marcel Karel projectmanager uitvoering
Jasmijn Klingens projectmanager
ing. Johan Knook senior projectmanager
Ton Lansbergen senior projectmanager uitvoering
Marc Mattheijer senior projectmanager
ing. Bastiaan Muilwijk projectmanager
Peter Paulissen senior projectmanager uitvoering
ir. Esther Penders projectmanager/ huisvestingsadviseur
ing. Boris Plukaard projectmanager
ir. Daniel Spiessens senior projectmanager
ir. Rick van Tiel projectmanager
ir. Amanda Verschuur projectmanager
ing. Thomas van den Wijngaard projectmanager uitvoering

Wist u dat

Onafhankelijk bouwadvies- en managementbureau

Al sinds 1989 staan we van concept tot ontwerp en van directievoering tot nazorg onze opdrachtgevers ten behoeven van hun huisvestingsopgaven bij.

BETROKKEN

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.