Transformatie maakt Amsterdams Prinsengrachtziekenhuis toekomstbestendig

Voor het transformatieproces van het Amsterdamse Prinsengrachtziekenhuis gaan we terug in de tijd. Het complex zelf stamt uit de negentiende eeuw en tot 2014 was het nog volop in bedrijf. Toen in 2015 het hoofdgebouw in eigendom van projectontwikkelaar Millten kwam, kon je de geur van desinfectiemiddelen nog ruiken.

Millten beoogde het rijksmonumentale complex te transformeren tot een broedplaats voor vernieuwende ondernemers. Samen met MVSA architecten en op basis van de inventarisaties van restauratiearchitect Architectenbureau J. van Stigt werkte Millten een plan uit voor een multifunctioneel gebouw: een ‘business hub’ met onder meer kantoorruimte, directiekantoren, vergaderplekken en uitgaansgelegenheid. Mét behoud van het monumentale karakter. Een bijzonder en complex project. De ontwikkelaar vroeg BOAG daarom vanaf een vroeg stadium aan te sluiten bij het ontwerpteam dat een definitief ontwerp opstelde voor de renovatie en transformatie van het voormalig ziekenhuis.

Rijksmonument verduurzamen

De ambitie van Millten was groot en kende daardoor ook meerdere uitdagingen. Náást de ligging van het Prinsengrachtziekenhuis aan de Amsterdamse grachten en de staat waarin het pand verkeerde. ‘De rijksmonumentale status legde vanuit de monumentendienst flink wat beperkingen op voor het interieur en exterieur’, vertelt Johan Deur, manager commercieel vastgoed en senior projectmanager bij BOAG. ‘Daar kwam nog eens bij dat Millten een sterke visie heeft en de oorspronkelijke details, maar ook afwerkingen zoveel mogelijk in het zicht wilde houden. Wanneer het tegelijkertijd de wens is het complex te verduurzamen, loop je tegen zaken aan: hoe maak je een gebouw energetisch toekomstbestendig, met behoud van de waardevolle en monumentale delen?’

Aanbesteding in een aantrekkende markt

‘Eén van onze eerste taken was om de plannen in de markt aan te besteden. De crisis was op haar retour en aannemers kregen het druk. We waren dus op zoek naar een kwalitatieve partner die voor een marktconforme prijs kon bouwen én tijd had. Bovendien zochten we een partij die een Engineer & Build overeenkomst wilde aangaan én over een flinke dosis flexibiliteit beschikte: bij de renovatie van een monument kom je nog wel eens voor verrassingen te staan. Millten vindt het essentieel dat zijn partners meegaan in de veerkracht die hen zelf kenmerkt. De zoektocht bracht het project uiteindelijk bij Slokker Bouw Almere.’

Directievoering en toezicht-plus

Gedurende het transformatieproces had BOAG de rol van directievoerder en toezichthouder. Michel Menke was als toezichthouder de schakel tussen de opdrachtgever en de aannemer. ‘Ook hier was flexibiliteit essentieel’, vertelt Johan. ‘Als team van directievoerder/toezichthouder moet je continu manoeuvreren. Michel was voor dit project uitermate geschikt: hij heeft alles al eens meegemaakt en heeft veel ervaring, juist ook met rijksmonumenten. Daardoor kon hij ook hier heel goed inspelen op verwachtingen en risico’s inschatten. Het team heeft meegedacht en meebewogen met beide partijen. Samen met Thom Snoeij, die destijds directievoerder was op dit project, is de planning en het budget goed in balans gehouden. Ik noem het directievoering en toezicht-plus’.

Casco-min opgeleverd

Het totale renovatieproces van het voormalige Prinsengrachtziekenhuis heeft zo’n vier jaar geduurd. Medio juli is het hoofdgebouw van het voormalige ziekenhuis in zijn nieuwe functie opgeleverd. ‘De aannemer levert het project ‘casco-min’ op: een casco duurzaam gebouw met moderne elementen waarbij alle monumentale karakteristieken behouden zijn gebleven. De huurder, de Belgische firma Fosbury & Sons, gaat geservicete flexibele kantoren, werk- en vergaderplekken exploiteren in het hoofdgebouw. Hij kan de ruimten met zijn conceptontwikkelteam zelf verder invullen.’ Aan de Amsterdamse grachten prijkt nu een groots rijksmonument waar de sfeer van 175 jaar geleden nog overal merkbaar en waarneembaar is. Het Prinsengrachtziekenhuis heeft een nieuwe toekomst!

Betrokken BOAG-medewerkers:

Johan Deur, manager commercieel vastgoed/senior projectmanager
Michel Menke, toezichthouder
Thom Snoeij, projectmanager

De VKV-rapportage van BOAG: snel en duidelijk managementinformatie over voortgang, kwaliteit en veiligheid van projecten

In projecten waar BOAG directievoering en bouwtoezicht verzorgt, is kwaliteitsborging...

Huurappartementen up:town Rotterdam opgeleverd aan Bouwinvest

Vermogensbeheerder Bouwinvest, de eigenaar van de 150 huurappartementen in gebouw...

Designstudio Marcel Wanders officieel opgeleverd

‘Het moest niet alleen heel mooi, maar ook haalbaar zijn’

Leanne Ruitenbeek gestart als zakelijk manager bij BOAG

Leanne Ruitenbeek is per 1 juli als zakelijk manager in...

Michel Menke

‘Michel is een ervaren directievoerder/toezichthouder die technisch inzicht koppelt aan een kritische kijk op de geleverde prestaties. Hij kijkt daarbij...’

Projecten

BOAG CREEËRT RUIMTE

Ruimte om in te wonen en te werken. Ruimte om in te leven en in te verzorgen. Ruimte om in op te leiden en te ontspannen. Wij staan klaar vanaf het eerste idee tot en met de exploitatie klaar om samen met u te komen tot het beste huisvestingsscenario.

Wist u dat

Onafhankelijk bouwadvies- en managementbureau

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.

BETROKKEN

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.