TDD: grip op uw vastgoedportefeuille

Bij de aan- of verkoop van vastgoed is grondig onderzoek naar de technische staat, prestaties, functionaliteit en mogelijke risico’s van het vastgoedobject ten aanzien van het gebruik noodzakelijk. U wilt immers grip hebben op uw vastgoedportefeuille. Een Technische Due Diligence onderzoek (TDD; letterlijk vertaald gepaste zorgvuldigheid) kan hierbij uitkomst bieden. BOAG heeft uitgebreide ervaring met het op korte termijn uitvoeren van Due Diligence opdrachten voor verschillende opdrachtgevers en verschillende soorten vastgoed.

Het doel van een Due Diligence onderzoek is om op een zorgvuldige manier de juistheid van gepresenteerde informatie vast te stellen en de risico’s en kansen van het vastgoedobject in beeld te brengen. Een Due Diligence onderzoek bestaat uit diverse onderdelen:

  • Een grondige integrale inspectie van de conditie van het gebouw conform de NEN 2767, op zowel bouwkundig als installatietechnisch vlak. In overleg met de opdrachtgever bepalen we hoe en op welk detailniveau de TDD wordt ingevuld. Zo worden de verwachtingen juist gemanaged en komt u niet voor verassingen te staan. Hiermee wordt inzicht en overzicht in de benodigde Capex (Capital Expenditures) op korte (1 jaar), middellange (tot 5 jaar) en lange termijn (tot 10 jaar) verschaft.
  • Indien gewenst kan BOAG een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) opstellen. In dit rapport staat wanneer welk onderhoud plaats moet vinden en wat de kosten hiervan zullen zijn.
  • BOAG beschikt over integrale kennis van NEN 2580 oppervlaktemetingen en kan bestaande metingen controleren en indien gewenst ook zelf deze metingen uitvoeren en rapporteren.
  • Mocht er sprake zijn van een verdachte situatie met betrekking tot grondvervuiling of asbest, dan werkt BOAG samen met – onder onze vlag en verantwoordelijkheid – betrouwbare en vakkundige partners. De uitkomsten worden integraal opgenomen in het aangeboden adviesrapport. Verder kunt u bij ons terecht voor het kritisch beoordelen van soortgelijke documenten op volledigheid en juistheid.

Werkwijze

TDD-trajecten kenmerken zich door een hoge tijdsdruk. Vanwege krappe exclusiviteitsperiodes hebben potentiele kopers heel weinig tijd tot hun beschikking om een TDD uit te laten voeren. BOAG speelt hierop in door in voorkomende situaties snel, maar secuur te reageren.

“We starten met een aanvraag en leveren de opdrachtgever dezelfde dag of een dag later een prijsindicatie aan. De inspectie vindt binnen een week plaats en de definitieve rapportage kan meestal na 2 à 3 weken worden afgerond'', zegt Sander Halkes, Unitmanager Facilitair- en Onderhoudsadvies. ‘’Dankzij onze efficiënte werkwijze hebben we opdrachtgevers al bij een aantal toonaangevende transacties, zoals Eve portfolio, De Rotterdam en Aedifica kunnen ondersteunen.”

BOAG kan snel reageren doordat zij voor het uitvoeren van een TDD een zelf ontwikkeld, gestandaardiseerde rapportageformat en digitaal inspectie instrumentarium gebruikt. De rapportvorm richt zich specifiek op kerngegevens en (financiële) risico’s en is bij talrijke transacties door financiële partijen geaccepteerd. Daarnaast beschikt BOAG over eigen inspecteurs en een flexibele schil van externe inspecteurs die bekend zijn met het format dat BOAG hanteert. Doordat BOAG over uitgebreide marktkennis beschikt is zij ook in staat om TDD-trajecten uit te voeren voor zorginstellingen onderwijs-organisaties en woningbouw. Kortom in welke sector u zich ook begeeft; BOAG weet waarop zij moet letten en kan meteen inspringen op de door u gekozen invalshoek.

Focus op zaken die er écht toe doen

Direct na inspectie informeren we u mondeling over onze bevindingen. Vooruitlopend op de rapportage ontvangt u een indicatie van de  Capex of achterstallig onderhoud, zodat u direct kunt beginnen met het opstellen van uw businesscase. Tegelijkertijd wordt de dataroom beoordeeld en wordt gecheckt of alle relevante documenten beschikbaar zijn. Ook hiervoor zijn standaard checklists opgezet.

“Wij onderscheiden ons doordat we kernachtig rapporteren en alleen het noodzakelijke op papier zetten. Daarmee voorkomen we dikke rapporten met informatie die ook al elders wordt vastgelegd.”

Onze rapporten zijn zowel in het Nederlands als het Engels beschikbaar en zijn opgezet aan de hand van de ‘guide lines’ van RICS. Desgevraagd kunnen onze adviseurs (eventueel via conference calls) de rapporten onderbouwen en hun kennis met u en uw partners delen op het moment dat u dit nodig hebt. Indien Engels daarbij de voertaal is, bijvoorbeeld bij Buitenlandse transacties, is dit geen enkel probleem. Ook daarin zijn wij u graag van dienst.

Plan een kennismakingsgesprek in

Bent u als kopende of verkopende partij geïnteresseerd in een Due Diligence onderzoek, neem dan contact op voor een kennismakinggesprek. Door flexibiliteit, duidelijke richtlijnen voor de rapportage, kernachtige omschrijving van de resultaten en de nadruk op communicatie kunnen wij u als onafhankelijk bureau snel, effectief en doelgericht van dienst zijn. Voor een bel- of kennismakings-gesprek kunt u contact opnemen met Sander Halkes.

Wonen met de luxe van een vijfsterrenhotel

Naast het iconische Hotel van Oranje in Noordwijk komt de...

Bezoek ons 3-4-5 november op de online PROVADA

Per 1 juli 2020 hebben Drees & Sommer en BOAG...

Nieuwbouw Kindcentrum Trampoline in gebruik genomen

Vandaag, op de eerste schooldag na de herfstvakantie, hebben het...

Snel flexibel zorgvastgoed realiseren: een complexe operatie die vraagt om strak projectmanagement

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar wat als...

Kan ik u helpen?
ing. Johan de Vries MSc

managing director

Mail Johan Bel mij
Projecten
BOAG CREEËRT RUIMTE

Ruimte om in te wonen en te werken. Ruimte om in te leven en in te verzorgen. Ruimte om in op te leiden en te ontspannen. Wij staan klaar vanaf het eerste idee tot en met de exploitatie klaar om samen met u te komen tot het beste huisvestingsscenario.

Maak een afspraak

Tel. +31 (0)10 - 209 35 35
E-mail info@boag.com

De andere projectmanagers die BOAG sterk maken

Bekijk ons team
ing. Francis Alba Heijdenrijk manager Directievoering en toezicht/senior projectmanager
ing. Jeroen van Egmond projectmanager
ing. Marcel van Erven senior projectmanager uitvoering
ir. Michel van Gageldonk projectmanager
Rik ter Haar senior projectmanager uitvoering/directievoerder
Robbert den Hartog projectmanager
ing. Patricia van Hest-Osseweijer sectormanager/senior projectmanager
Ashwin Jhingoer projectmanager
Marcel Karel projectmanager uitvoering
Jasmijn Klingens projectmanager
ing. Johan Knook senior projectmanager
Ton Lansbergen senior projectmanager uitvoering
Marc Mattheijer senior projectmanager
ing. Bastiaan Muilwijk projectmanager
Peter Paulissen senior projectmanager uitvoering
ir. Esther Penders projectmanager/ huisvestingsadviseur
ing. Boris Plukaard projectmanager
ir. Daniel Spiessens senior projectmanager
ir. Rick van Tiel projectmanager
ir. Amanda Verschuur projectmanager
ing. Thomas van den Wijngaard projectmanager uitvoering

Wist u dat

Onafhankelijk bouwadvies- en managementbureau

Al sinds 1989 staan we van concept tot ontwerp en van directievoering tot nazorg onze opdrachtgevers ten behoeven van hun huisvestingsopgaven bij.

BETROKKEN

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.