Realisatie kelder nieuwe universiteitsbibliotheek UvA gestart

‘Directievoering en toezicht bij dit complexe project is ons op het lijf geschreven’

In het ontwerp van architecten MVSA en buro J. van Stigt blijven de monumentale panden van de Tweede Chirurgische Kliniek en Zusterhuis behouden en worden op een mooie manier geïntegreerd. De combinatie van BOAG en Isolveproblems is na een Europese aanbesteding geselecteerd als partner voor de directievoering en toezicht op de nieuwbouw- en renovatiewerkzaamheden. ‘Dit project is ons op het lijf geschreven’, zeggen directievoerder Rik Ter Haar en projectmanager uitvoering Jeroen van Egmond. ‘Wij zoeken de risico’s en vinden de oplossingen.’

Uitbreiding met 6.000 vierkante meter

De Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis vormen met elkaar een driehoek die een binnenplaats omsluit. Om de omvang van deze bestaande gebouwen, circa 8.000 m² BVO, uit te breiden tot zo’n 14.000 m² BVO wordt nieuwbouw gepleegd op het braakliggende terrein aan de Nieuwe Doelenstraat en wordt het atrium overkapt. Allereerst worden de Tweede Chirurgische Kliniek, het binnenhof en de nieuwbouw  ondergraven en voorzien van een kelder voor fietsparkeren en de boekenuitleen. De afbouw volgt eind 2020 in de volgende fase.

Dynamisch traject

‘Ten opzichte van de aanbestedingsvraag ruim een jaar geleden is er alweer veel veranderd’, vertelt Rik. ‘Er is maar weinig standaard aan dit project. Het is een zeer dynamisch traject, waarin we nog wel eens voor verrassingen komen te staan’. Een model waarin dit directieteam uitstekend functioneert, zo is gebleken uit een eerdere samenwerking tussen Rik Ter Haar en Jeroen van Egmond van BOAG en Bart Daalder van IsolveProblems bij het Centraal Station van Amsterdam. ‘We bijten ons vast in het beoogde eindresultaat en behartigen daarbij de belangen van de opdrachtgever’, aldus Jeroen. ‘We zijn de adviseurs die namens UvA optreden en verdedigen haar belangen in het werk. Aan de andere kant kijken we ook kritisch mee met de visie van de opdrachtgever en koppelen we het hem ook terug als we het ergens niet mee eens zijn.’

Procesgericht sturen

Rik: ‘Er zijn veel gevoeligheden bij de realisatie van de nieuwe UB. De locatie is daar één van, zó midden in het centrum van Amsterdam. De logistiek is een grote uitdaging, waarover we met de UvA en de gemeente veel overleg hebben. We hebben een heel kleine bouwplaats en veel historische bruggen rondom het project die zwaar transport bemoeilijken. Ook omwonenden en ondernemers moeten weten wat er te gebeuren staat en in welke mate zij daar overlast van kunnen ondervinden. Veiligheid en leefbaarheid zijn essentieel. En wij staan dan wel aan de kant van onze opdrachtgever, ook de goede samenwerking met de (onder)aannemers en de omgeving is belangrijk: willen we een succesvol project realiseren, dan moeten we dat mét elkaar doen. Samenwerking is dan ook ons credo; wij sturen vooral bij in het proces.’

Planning

Eind 2018 zijn de kabels en leidingen in de openbare ruimte omgelegd. Dat is nodig om de damwand in te kunnen brengen die de bouwkuip zijn stevigheid geeft. De gebouwen van het Zusterhuis en de Tweede Chirurgische Kliniek zijn inmiddels asbestvrij en volledig gestript. De Tweede Chirurgische Kliniek wordt, voorafgaand aan het realiseren van de kelder waar nodig gestut: in totaal wordt hiervoor 1,3 kilometer aan stalen strips en profielen in het gebouw aangebracht. Aannemer Van Hattum en Blankevoort (een werkmaatschappij van VolkerWessels) en haar dochteronderneming Volker Staal en Funderingen beginnen binnenkort met de paalfunderingen; in totaal komen er naast de circa 1200 bestaande houten palenruim 600 schroefinjectiepalen bij. Daarnaast wordt een damwand geplaatst en wordt de nieuwe begane grondvloer gestort. Zodra de damwand tegen de nieuwe begane grondvloer afgestempeld is, kan de kelder uitgegraven worden en kunnen de nieuwe keldervloer en -wanden gerealiseerd worden. De oplevering van deze fase is voorzien eind 2020.

Betrokken BOAG-medewerkers:
Rik Ter Haar, directievoerder/toezichthouder
Jeroen van Egmond, projectmanager uitvoering
in samenwerking met Bart Daalder (IsolveProblems)

Wonen met de luxe van een vijfsterrenhotel

Naast het iconische Hotel van Oranje in Noordwijk komt de...

Bezoek ons 3-4-5 november op de online PROVADA

Per 1 juli 2020 hebben Drees & Sommer en BOAG...

Nieuwbouw Kindcentrum Trampoline in gebruik genomen

Vandaag, op de eerste schooldag na de herfstvakantie, hebben het...

Snel flexibel zorgvastgoed realiseren: een complexe operatie die vraagt om strak projectmanagement

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar wat als...

Kan ik u helpen?
Rik ter Haar

senior projectmanager uitvoering/directievoerder

Mail Rik Bel mij
Projecten
BOAG CREEËRT RUIMTE

Ruimte om in te wonen en te werken. Ruimte om in te leven en in te verzorgen. Ruimte om in op te leiden en te ontspannen. Wij staan klaar vanaf het eerste idee tot en met de exploitatie klaar om samen met u te komen tot het beste huisvestingsscenario.

Maak een afspraak

Tel. +31 (0)10 - 209 35 35
E-mail info.nl@dreso.com

De andere projectmanagers die BOAG sterk maken

Bekijk ons team
ing. Francis Alba Heijdenrijk manager Directievoering en toezicht/senior projectmanager
ing. Jeroen van Egmond projectmanager
ing. Marcel van Erven senior projectmanager uitvoering
ir. Michel van Gageldonk projectmanager
Rik ter Haar senior projectmanager uitvoering/directievoerder
Robbert den Hartog projectmanager
ing. Patricia van Hest-Osseweijer sectormanager/senior projectmanager
Ashwin Jhingoer projectmanager
Marcel Karel projectmanager uitvoering
Jasmijn Klingens projectmanager
ing. Johan Knook senior projectmanager
Ton Lansbergen senior projectmanager uitvoering
Marc Mattheijer senior projectmanager
ing. Bastiaan Muilwijk projectmanager
Peter Paulissen senior projectmanager uitvoering
ir. Esther Penders projectmanager/ huisvestingsadviseur
ing. Boris Plukaard projectmanager
ir. Daniel Spiessens senior projectmanager
ir. Rick van Tiel projectmanager
ir. Amanda Verschuur projectmanager
ing. Thomas van den Wijngaard projectmanager uitvoering

Wist u dat

Onafhankelijk bouwadvies- en managementbureau

Al sinds 1989 staan we van concept tot ontwerp en van directievoering tot nazorg onze opdrachtgevers ten behoeven van hun huisvestingsopgaven bij.

BETROKKEN

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.