Maatschappelijke ontwikkelingen bieden ons vooral kansen

Deze maand is het 25 jaar geleden dat André Leeuwis bij BOAG begon als projectmanager. Vanaf 2005 is André één van de drie directieleden en partner binnen BOAG. Zijn 25-jarig jubileum is een mooi moment om terug te blikken maar vooral ook om vooruit te kijken. Een column van André Leeuwis.

‘Als ambitieuze jongen ben ik in 1994 bij BOAG binnengekomen. In de jaren die volgden heb ik de ruimte gekregen om binnen BOAG te ontwikkelen van projectmanager tot projectdirecteur en uiteindelijk naar directeur en mede-eigenaar. Mooie kansen natuurlijk, maar mijn voorwaarde daarbij was elke keer weer dat ik me als projectmanager kon blijven inzetten. Daar ligt mijn hart: ik wil écht voeling houden met het werkveld. Die gecombineerde functie van directeur en senior projectmanager is nog steeds de ideale rol voor mij.

Net als ik dat ben, is ook BOAG toekomstgericht. Zo hebben wij recentelijk een organisatiewijziging doorgevoerd: een nieuwe structuur die de medewerkers meer projectverantwoordelijkheden geeft. Dit is een intensief proces geweest, waarbij we het nodige inlevingsvermogen van onze medewerkers hebben gevraagd, maar die ons beter wendbaar maakt en ook aantrekkelijker voor hooggekwalificeerde medewerkers. Daarmee zijn we weer goed gesteld en klaar voor de toekomst. BOAG zal zich in de toekomst nog meer dan voorheen sectoraal gaan profileren om zo beter in te kunnen spelen op de markt. Zo zal onze afdeling Directievoering en toezicht onder leiding van Francis Alba Heijdenrijk, per 1 oktober manager Directievoering en toezicht, de komende tijd beter zichtbaar worden, nieuwe producten en diensten ontwikkelen en inspelen op de wet Kwaliteitsborging. En waar ik tot voor kort ons kwaliteitsteam aanstuurde, kan ik met de komst van Leanne Ruitenbeek als onze zakelijk manager die aansturing en de interne planning meer op afstand bekijken. Het geeft mij de mogelijkheid om samen met Ton Heijmans en Johan de Vries te onderzoeken waar nieuwe kansen liggen voor BOAG en met onze dienstverlening in te spelen op ontwikkelingen in de markt. Voor klanten en medewerkers blijf ik het klankbord bij complexe vraagstukken. En die zijn er genoeg, nu en in de toekomst.

De totale werkvoorraad in de bouw blijft groot. De economie lijkt weliswaar over het hoogtepunt heen, maar dit zal naar mijn mening niet direct grote invloed hebben op de per definitie laatcyclische bouwbranche. Natuurlijk zie ik risico’s, de stikstofdepositie en bodemverontreiniging voorop. Deze vormen een groot risico voor de korte termijn, maar zullen op middellange termijn al dan niet tijdelijk opgelost worden omdat anders de BV Nederland tot stilstand komt. Het is een te groot probleem om niet politiek op te lossen.

De maatschappelijke ontwikkelingen bieden ons vooral ook tal van kansen: binnenstedelijke woningbouw voor het oplossen van de woningtekorten, uitdagingen die we bij commercieel vastgoed tegenkomen door de impact van internetwinkelen – het herontwikkelen en het upgraden van verouderde winkelcentra is nodig om de kritische consument te blijven uitdagen om er maar eens een paar te noemen. Diezelfde ontwikkeling heeft ook een enorme impact op de vraag naar logistiek vastgoed. Aan de ene kant schaalvergroting en aan de andere kant lokaal en compact inspelen op het bezorgen in de steden. In de zorg is regelmatig sprake van uitgestelde investeringen en er zijn ontwikkelingen die duiden op meer vraag naar gezamenlijke woonruimte voor ouderen. In het onderwijs is er weer meer en meer vraag naar verduurzaming en nieuwe onderwijsvormen met eigen vastgoedvraagstukken. Een verduurzamingsopgave zien we ook in de bestaande kantorenmarkt, waar de komende jaren grote stappen moeten worden gezet en de realisatie van hoogwaardige nieuwbouw op bijvoorbeeld OV-locaties. In de leisuremarkt zien we een toename van toerisme in de grote steden. Kansen dus te over, in alle markten waarin BOAG opereert.’

Wonen met de luxe van een vijfsterrenhotel

Naast het iconische Hotel van Oranje in Noordwijk komt de...

Bezoek ons 3-4-5 november op de online PROVADA

Per 1 juli 2020 hebben Drees & Sommer en BOAG...

Nieuwbouw Kindcentrum Trampoline in gebruik genomen

Vandaag, op de eerste schooldag na de herfstvakantie, hebben het...

Snel flexibel zorgvastgoed realiseren: een complexe operatie die vraagt om strak projectmanagement

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar wat als...

Kan ik u helpen?
ing. André Leeuwis MRICS

managing director Drees & Sommer Nederland

Mail André Bel mij
Projecten
BOAG CREEËRT RUIMTE

Ruimte om in te wonen en te werken. Ruimte om in te leven en in te verzorgen. Ruimte om in op te leiden en te ontspannen. Wij staan klaar vanaf het eerste idee tot en met de exploitatie klaar om samen met u te komen tot het beste huisvestingsscenario.

Maak een afspraak

Tel. +31 (0)10 - 209 35 35
E-mail info@boag.com

De andere projectmanagers die BOAG sterk maken

Bekijk ons team
ing. Francis Alba Heijdenrijk manager Directievoering en toezicht/senior projectmanager
ing. Jeroen van Egmond projectmanager
ing. Marcel van Erven senior projectmanager uitvoering
ir. Michel van Gageldonk projectmanager
Rik ter Haar senior projectmanager uitvoering/directievoerder
Robbert den Hartog projectmanager
ing. Patricia van Hest-Osseweijer sectormanager/senior projectmanager
Ashwin Jhingoer projectmanager
Marcel Karel projectmanager uitvoering
Jasmijn Klingens projectmanager
ing. Johan Knook senior projectmanager
Ton Lansbergen senior projectmanager uitvoering
Marc Mattheijer senior projectmanager
ing. Bastiaan Muilwijk projectmanager
Peter Paulissen senior projectmanager uitvoering
ir. Esther Penders projectmanager/ huisvestingsadviseur
ing. Boris Plukaard projectmanager
ir. Daniel Spiessens senior projectmanager
ir. Rick van Tiel projectmanager
ir. Amanda Verschuur projectmanager
ing. Thomas van den Wijngaard projectmanager uitvoering

Wist u dat

Onafhankelijk bouwadvies- en managementbureau

Al sinds 1989 staan we van concept tot ontwerp en van directievoering tot nazorg onze opdrachtgevers ten behoeven van hun huisvestingsopgaven bij.

BETROKKEN

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.