Ingenieuze staalconstructie tijdens bouw UB UvA

In het centrum van Amsterdam worden de monumentale Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis van het voormalige Binnengasthuis getransformeerd tot moderne bibliotheek voor de Universiteit van Amsterdam. Om deze geschikt te maken voor de nieuwe bestemming is een ingrijpende renovatie en restauratie nodig. Een tijdelijke staalconstructie neemt de gebouwen over om een kelder te kunnen realiseren voordat de bovenliggende bebouwing wordt aangepakt.

Op maaiveldniveau liggen stalen balken schijnbaar achteloos verspreid, als mikadostokjes. Wanneer je ziet dat het staal op honderden plekken dwars door de monumentale gevels en wanden is gestoken, realiseer je je dat de realiteit compleet anders is. ‘Het is een huzarenstuk’, zegt Rik Ter Haar, directievoerder bij de realisatie van de nieuwe UB van de UvA. ‘De staalconstructie is het resultaat van voortdurend denk- en rekenwerk om de belasting vanuit de gebouwen d.m.v. hydraulische vijzels goed op de ruim 600 nieuwe stalen buispalen over te brengen en de stabiliteit van de gebouwen constructief te waarborgen. Elke vijzelpunt is uitvoerig besproken, gecontroleerd en tijdens de uitvoering gemonitord.

Zwaartekracht

René van Vliet verzorgt namens BOAG het toezicht op de nieuwbouw- en renovatiewerkzaamheden bij de realisatie van de universiteitsbibliotheek. ‘Je moet continu scherp zijn en ontzettend secuur te werk gaan. Momenteel zijn de monumentale gebouwen gevijzeld en de onderliggende wanden en funderingen van de bestaande panden verwijderd.  De nieuwe begane grondvloer is eerst gestort, zodat de damwand tegen de vloer afgestempeld kon worden. De rest van de kelder wordt bottom-up gerealiseerd. We hebben te maken met enorme krachten: tijdens het realiseren van de kelder staat het hele gebouw op de 600 stalen buizen met een diameter van slechts 168 mm. Eén vergissing kan grote gevolgen hebben.’

Logistieke uitdaging

Aannemer Van Hattum en Blankevoort (een werkmaatschappij van VolkerWessels) en haar zusteronderneming Volker Staal en Funderingen hebben de damwand tegen de nieuwe begane grondvloer afgestempeld, circa 600 stalen funderingspalen in de grond geschroefd en zijn nu bezig met het ondergraven van de kelder. ‘In totaal moet er zo’n 15.000 m3 grond worden afgevoerd’, vertelt Jeroen van Egmond, projectmanager bij BOAG. ‘Ook dát is een uitdaging in het drukbevolkte centrum van Amsterdam, zeker met de huidige problematiek rondom kades en bruggen. Over de logistiek zijn met de aannemers, onderaannemers en de gemeente duidelijke afspraken gemaakt: half beladen mogen ze over de ene brug, vol beladen moeten ze terug over een andere.’

Planning

De UB verhuist van de huidige huisvesting aan het Singel en het P.C. Hoofthuis naar het zogenaamde Universiteitskwartier, vlakbij de plek waar in 1632 de geschiedenis van de UvA begon. De nieuwe locatie in het centrum van Amsterdam, gekozen na een uitgebreid participatietraject, was vervallen en had bovendien te weinig capaciteit voor intensief gebruik. MVSA Architects en Architectenbureau J. van Stigt concludeerden dat de gebouwen aanzienlijk verstevigd, aangepast aan de wensen en eisen van de tijd en uitgebreid moesten worden. De uitvoering bevindt zich nu in de tweede fase: het realiseren van een nieuwe fundering, kelderbak en begane grondvloer. Als deze werkzaamheden medio 2021 klaar zijn start de derde fase. Daarin worden alle werkzaamheden aan de bovenbouw uitgevoerd. De nieuwe bibliotheek opent naar verwachting eind 2022 haar deuren.

facts & figures UB UvA
Wonen met de luxe van een vijfsterrenhotel

Naast het iconische Hotel van Oranje in Noordwijk komt de...

Bezoek ons 3-4-5 november op de online PROVADA

Per 1 juli 2020 hebben Drees & Sommer en BOAG...

Nieuwbouw Kindcentrum Trampoline in gebruik genomen

Vandaag, op de eerste schooldag na de herfstvakantie, hebben het...

Snel flexibel zorgvastgoed realiseren: een complexe operatie die vraagt om strak projectmanagement

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar wat als...

Kan ik u helpen?
Rik ter Haar

senior projectmanager uitvoering/directievoerder

Mail Rik Bel mij
Projecten
BOAG CREEËRT RUIMTE

Ruimte om in te wonen en te werken. Ruimte om in te leven en in te verzorgen. Ruimte om in op te leiden en te ontspannen. Wij staan klaar vanaf het eerste idee tot en met de exploitatie klaar om samen met u te komen tot het beste huisvestingsscenario.

Maak een afspraak

Tel. +31 (0)10 - 209 35 35
E-mail info@boag.com

De andere projectmanagers die BOAG sterk maken

Bekijk ons team
ing. Francis Alba Heijdenrijk manager Directievoering en toezicht/senior projectmanager
ing. Jeroen van Egmond projectmanager
ing. Marcel van Erven senior projectmanager uitvoering
ir. Michel van Gageldonk projectmanager
Rik ter Haar senior projectmanager uitvoering/directievoerder
Robbert den Hartog projectmanager
ing. Patricia van Hest-Osseweijer sectormanager/senior projectmanager
Ashwin Jhingoer projectmanager
Marcel Karel projectmanager uitvoering
Jasmijn Klingens projectmanager
ing. Johan Knook senior projectmanager
Ton Lansbergen senior projectmanager uitvoering
Marc Mattheijer senior projectmanager
ing. Bastiaan Muilwijk projectmanager
Peter Paulissen senior projectmanager uitvoering
ir. Esther Penders projectmanager/ huisvestingsadviseur
ing. Boris Plukaard projectmanager
ir. Daniel Spiessens senior projectmanager
ir. Rick van Tiel projectmanager
ir. Amanda Verschuur projectmanager
ing. Thomas van den Wijngaard projectmanager uitvoering

Wist u dat

Onafhankelijk bouwadvies- en managementbureau

Al sinds 1989 staan we van concept tot ontwerp en van directievoering tot nazorg onze opdrachtgevers ten behoeven van hun huisvestingsopgaven bij.

BETROKKEN

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.