Een vraag aan: Ton Heijmans

Welke stad gaat volgens jou actief om met verdichting, herstructurering en transformatie?

‘’Als gevolg van de crisis zijn er veel kantoorgebouwen leeg komen te staan, die in de afgelopen jaren volop zijn opgepakt voor transformaties. Het herstel van de economie, de vastgoedmarkt – woningbouw in het bijzonder –  in  combinatie met een sterke afwaardering van het kantorenvastgoed in de portefeuille van beleggers, hebben ertoe geleid dat er in de afgelopen twee jaar met name in de steden een substantieel aantal meters aan leegstaand kantoorvolume is getransformeerd naar appartementen en hotels. Studentenhuisvesting en hotels in het bijzonder, bieden volop kansen in transformatiemodellen, omdat de bouwbesluiteisen van deze concepten minder ingrijpend zijn voor transformaties dan bij appartementen. Bij een transformatie naar appartementen wordt een complex bijna altijd gestript voor hergebruik, waardoor de transformatiekosten beduidend hoger komen te liggen. De waardering van het onderliggende vastgoed is dan vaak niet hoger dan de gemiddelde grondprijs;  zeg € 300 – € 500 per m².’’
 
‘’We zijn nu in een stadium aanbeland waarin al het laaghangende fruit is getransformeerd. Door het herstel van de kantorenmarkt, zie je nu een trend ontstaan waarin kantoren – ook op de minder goede locaties – worden gerenoveerd met implementatie van nieuwe kantoorconcepten. Om terug te komen op de vraag; verdichting is een thema die ik terug zie komen in de Woonvisie van Rotterdam. De reden waarom ik deze stad benoem, is omdat Rotterdam na de oorlog opnieuw is ingericht en er met de stedelijke visie van toen is gekozen voor een zakelijke binnenstad. We zien nu dat met name de kantoorgebouwen in de binnenstad zijn verouderd. Hierdoor is de bevolkingsdichtheid per vierkante meter in het centrum erg laag, maar door demografische ontwikkelingen – zoals verjonging – snakt de stad naar meer ruimte. Nog een probleem waar Rotterdam mee kampt, is dat door suburbanisatie rondom Rotterdam de mensen met koopkracht zijn vertrokken en zijn gaan wonen in de stadrandzone.’’

”Toch doet de gemeente er alles aan om ontwikkelingen te keren: zo is er een convenant gesloten om het aantal leegstaande kantoormeters in de stad terug te dringen. Ook zet Rotterdam zich sterk in voor aansprekende architectuur. Rotterdam is mede daardoor in de ranking van leukste toeristensteden flink gestegen. Daarnaast doen onze universiteiten het heel erg goed. Rotterdam is als studentenstad goed in trek en deze aantallen nemen de komende jaren alleen maar meer toe. Als je bijvoorbeeld kijkt wat er nu in de pijplijn zit, dan zie je dat alleen al in het Wijnhavengebied tussen nu en zes/zeven jaar acht nieuwe woontorens worden gerealiseerd, dankzij het herbestemmen van oude kantoorpanden.”

Wonen met de luxe van een vijfsterrenhotel

Naast het iconische Hotel van Oranje in Noordwijk komt de...

Bezoek ons 3-4-5 november op de online PROVADA

Per 1 juli 2020 hebben Drees & Sommer en BOAG...

Nieuwbouw Kindcentrum Trampoline in gebruik genomen

Vandaag, op de eerste schooldag na de herfstvakantie, hebben het...

Snel flexibel zorgvastgoed realiseren: een complexe operatie die vraagt om strak projectmanagement

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar wat als...

Kan ik u helpen?
Ton Heijmans MRICS

managing director Drees & Sommer Nederland

Mail Ton Bel mij
Projecten
BOAG CREEËRT RUIMTE

Ruimte om in te wonen en te werken. Ruimte om in te leven en in te verzorgen. Ruimte om in op te leiden en te ontspannen. Wij staan klaar vanaf het eerste idee tot en met de exploitatie klaar om samen met u te komen tot het beste huisvestingsscenario.

Maak een afspraak

Tel. +31 (0)10 - 209 35 35
E-mail info@boag.com

De andere projectmanagers die BOAG sterk maken

Bekijk ons team
ing. Francis Alba Heijdenrijk manager Directievoering en toezicht/senior projectmanager
ing. Jeroen van Egmond projectmanager
ing. Marcel van Erven senior projectmanager uitvoering
ir. Michel van Gageldonk projectmanager
Rik ter Haar senior projectmanager uitvoering/directievoerder
Robbert den Hartog projectmanager
ing. Patricia van Hest-Osseweijer sectormanager/senior projectmanager
Ashwin Jhingoer projectmanager
Marcel Karel projectmanager uitvoering
Jasmijn Klingens projectmanager
ing. Johan Knook senior projectmanager
Ton Lansbergen senior projectmanager uitvoering
Marc Mattheijer senior projectmanager
ing. Bastiaan Muilwijk projectmanager
Peter Paulissen senior projectmanager uitvoering
ir. Esther Penders projectmanager/ huisvestingsadviseur
ing. Boris Plukaard projectmanager
ir. Daniel Spiessens senior projectmanager
ir. Rick van Tiel projectmanager
ir. Amanda Verschuur projectmanager
ing. Thomas van den Wijngaard projectmanager uitvoering

Wist u dat

Onafhankelijk bouwadvies- en managementbureau

Al sinds 1989 staan we van concept tot ontwerp en van directievoering tot nazorg onze opdrachtgevers ten behoeven van hun huisvestingsopgaven bij.

BETROKKEN

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.