De waarde van vastgoed begint en eindigt met goed onderhoud

Goed onderhoud is het behoud van de waarde van je vastgoed. Of toch ten minste het maximaliseren van de gebruiksduur van een gebouw. ‘Onderhoud is vooruit kijken en gestructureerd anticiperen op de toekomst’, zegt Sander Halkes, manager Vastgoedadvies/senior vastgoedadviseur bij BOAG.

Wanneer we spreken over behoud van de waarde van vastgoed, heeft dat betrekking op zowel de gebouwkwaliteit als de performance. Het gaat over factoren als esthetiek maar ook over zaken als  veiligheid, functionaliteit, duurzaamheid en energieprestatie. Onderhoud houdt de gebouwkwaliteit op niveau. Aan de andere kant: als je pas ingrijpt wanneer je gebouw gebreken gaat vertonen, is de kwaliteit vaak ook écht slecht en is alleen rigoureus ingrijpen nog mogelijk. Met alle gevolgen van dien.

Verduurzaamd vastgoed

Onderhoud is het terugbrengen van de kwaliteit zoals die oorspronkelijk was. Nu is de netto kwaliteit van bijvoorbeeld een dak en gevel goed bij te houden. ‘Zo ongeveer halverwege de levenscyclus van een gebouw worden er ook andere eisen gesteld aan de performance’, weet Sander vanuit zijn ervaring. ‘Zowel van overheidswege als vanuit de eigenaren, beheerders en gebruikers. De vraag is dan ook: wíl je de kwaliteit terugbrengen naar hoe die was of maak je een gebouw weer actueel? Er is momenteel erg veel interesse in de verduurzaming van vastgoed. Dat kan een aanpassing van relatief kleine aspecten zijn, die nog past in de planning en het budget van groot onderhoud maar ook neigen naar functieaanpassing, transformatie of renovatie. Zéker gezien de verplichting voor de kantorenmarkt om per 2023 minimaal te beschikken over energielabel C komt de verduurzamingsopgave meer en meer in de spotlights.’

Onderhoud bij nieuwbouw

Duurzaamheid is actueel, ook in de onderhoudsmarkt. Dat gaat verder dan onderhoud van bestaande gebouwen. ‘Onze collega’s van de afdeling Projectmanagement betrekken ons regelmatig bij grotere aanbiedingen. Daar wordt vaak al in het offertestadium gevraagd inzicht te geven in de  onderhoudsplanning en  -kosten van nieuw te bouwen vastgoed’, vertelt Sander. ‘Ook zie je steeds vaker contractvormen zoals Design, Build and Maintain waarbij de aannemer vanaf ontwerp tot en met onderhoud aan tafel zit. Voor de opdrachtgever is dat risicomanagement, omdat het onderhoud voor de eerste jaren is gedekt. Als vastgoedadviseur haak ik daarom ook graag aan vanaf een vroeg moment.’

Inzicht in de conditie

Het behouden van de vastgoedkwaliteit begint met inzicht, aldus Sander. ‘Inzicht in de huidige status, de activiteiten zijn nodig om de kwaliteit hoog te houden en de kosten die daaraan verbonden zijn. Op basis van een conditiemeting conform de NEN 2767 standaard, aangevuld met onze kennis en referenties kunnen wij een goed totaalbeeld geven van de situatie, inclusief financiële planning.’

Strategisch vastgoedbeleid

Regeren is vooruitzien. Dat geldt ook voor de waarde van vastgoed. ‘In strategisch vastgoedbeleid is onderhoud een belangrijk aspect. Wat heb je op de korte, middellange en lange termijn voor ogen met het gebouw? Dat bepaalt mede de urgentie van groot onderhoud. Die managementinformatie gebruik je bij het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan ofwel MJOP.’

Dagelijkse kwaliteitscontrole

Ook in de effectieve uitvoering van onderhoud kan BOAG een belangrijke rol spelen: van aanbestedingsadvies – welke partijen zijn geschikt, wat is een marktconforme prijs, welke technische aspecten moeten extra aandacht krijgen – tot en met de planning, zowel op managementniveau als in de uitvoering. Essentieel is een degelijke kwaliteitscontrole tijdens de uitvoering, want wat je contractueel afspreekt moet wél door alle partijen worden nagekomen. Daarmee valt of staat de kwaliteit en dus ook de waarde van je vastgoed’, besluit Sander.

 

header: OurDomain Rotterdam-Blaak is een voorbeeld van een project waarbij het onderhoud voor de eerste jaren na oplevering direct in de aannemersafspraken is meegenomen. 

Wonen met de luxe van een vijfsterrenhotel

Naast het iconische Hotel van Oranje in Noordwijk komt de...

Bezoek ons 3-4-5 november op de online PROVADA

Per 1 juli 2020 hebben Drees & Sommer en BOAG...

Nieuwbouw Kindcentrum Trampoline in gebruik genomen

Vandaag, op de eerste schooldag na de herfstvakantie, hebben het...

Snel flexibel zorgvastgoed realiseren: een complexe operatie die vraagt om strak projectmanagement

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar wat als...

Kan ik u helpen?
ing. Johan de Vries MSc

managing director

Mail Johan Bel mij
Projecten
BOAG CREEËRT RUIMTE

Ruimte om in te wonen en te werken. Ruimte om in te leven en in te verzorgen. Ruimte om in op te leiden en te ontspannen. Wij staan klaar vanaf het eerste idee tot en met de exploitatie klaar om samen met u te komen tot het beste huisvestingsscenario.

Maak een afspraak

Tel. +31 (0)10 - 209 35 35
E-mail info.nl@dreso.com

De andere projectmanagers die BOAG sterk maken

Bekijk ons team
ing. Francis Alba Heijdenrijk manager Directievoering en toezicht/senior projectmanager
ing. Jeroen van Egmond projectmanager
ing. Marcel van Erven senior projectmanager uitvoering
ir. Michel van Gageldonk projectmanager
Rik ter Haar senior projectmanager uitvoering/directievoerder
Robbert den Hartog projectmanager
ing. Patricia van Hest-Osseweijer sectormanager/senior projectmanager
Ashwin Jhingoer projectmanager
Marcel Karel projectmanager uitvoering
Jasmijn Klingens projectmanager
ing. Johan Knook senior projectmanager
Ton Lansbergen senior projectmanager uitvoering
Marc Mattheijer senior projectmanager
ing. Bastiaan Muilwijk projectmanager
Peter Paulissen senior projectmanager uitvoering
ir. Esther Penders projectmanager/ huisvestingsadviseur
ing. Boris Plukaard projectmanager
ir. Daniel Spiessens senior projectmanager
ir. Rick van Tiel projectmanager
ir. Amanda Verschuur projectmanager
ing. Thomas van den Wijngaard projectmanager uitvoering

Wist u dat

Onafhankelijk bouwadvies- en managementbureau

Al sinds 1989 staan we van concept tot ontwerp en van directievoering tot nazorg onze opdrachtgevers ten behoeven van hun huisvestingsopgaven bij.

BETROKKEN

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.