BOAG op Amsterdam Centraal

Begin dit jaar is op Amsterdam Centraal gestart met de uitvoering van de afbouw van twee nieuwe passages, IJ-gebouw en IJ-hal in opdracht van NS Stations. Deze drie projecten vormen uiteindelijk een OV-chipkaart vrije zone van het centrum van Amsterdam naar het IJ en vice versa. Hiermee krijgt Amsterdam Centraal twee hoofdingangen. De nieuwe passages zijn twee betonnen casco’s onder de sporen en tussen de bestaande reizigerstunnels. De IJ-hal is de casco ruimte aan de IJ-zijde onder het nieuwe busdek. Het IJ-gebouw is de deels monumentale logistieke backbone aan de achterzijde van het station tussen de IJ-hal en de nieuwe passages. Het totale project is ruim 20.000 m2 groot.

Deze drie projecten zijn aanvankelijk als losse projecten ontwikkeld, maar voorafgaand aan de aanbesteding samengevoegd tot één project. Na de aanbesteding is Kondor Wessels Amsterdam als uitvoerende partij geselecteerd voor de eerste fase van het project. De eerste fase bestaat uit de nieuwe westpassage en de westelijke delen van het IJ-gebouw en de IJ-hal. De uitvoering van fase 1 is op dit moment in volle gang. Nadat fase 1 in gebruik is genomen wordt het resterende deel aansluitend uitgevoerd.

Nieuwe passages en IJ-hal transfergebieden met retail & horecaunits

De nieuwe passages en de IJ-hal worden straks transfergebieden met retail en horecaunits. Bijzondere aspecten in het project zijn de constructieve doorbraken die gemaakt moeten worden om van Zuid naar Noord te kunnen komen. Zo moet er vanuit de kelder van de entree (het monumentale Cuypersgebouw) een circa 19 meter brede en 4 meter hoge doorbraak gemaakt worden door de één meter dikke dragende metselwerk wand van het Cuypersgebouw. Aan de Noordzijde moet de vloer van het monumentale IJ-gebouw worden verlaagd om van de Passage in de IJ-hal te kunnen komen. De IJ-hal met retail- en horecaruimtes vormt daarnaast het transfergebied naar de veerponten naar het IJ, naar het bovengelegen busdek en naar het ondergrondse station van de Noord-Zuid lijn. Het IJ-gebouw wordt gerestaureerd.

Directievoering en toezicht

BOAG heeft van NS Stations opdracht gekregen voor directievoering en toezicht op het project. Een heel bijzondere opdracht, omdat Amsterdam Centraal als bouwlocatie en dit project in het bijzonder in vele opzichten uniek is. Neem alleen al de bouwkeet waar hoofduitvoerder, projectleiding en werkvoorbereiding vanuit de aannemer en BOAG vanuit de opdrachtgever in gehuisvest zijn. De bouwkeet met de naam “Het Kasteeltje” staat op het uiteinde van perron 2b met aan de ene kant uitzicht op de sporen en het IJ en aan de andere kant uitzicht op de stad.

Afstemming noodzakelijk om ontwerp en uitvoering bij elkaar te brengen.

De vele partijen die namens NS Stations bij de voorbereiding en uitvoering van het project betrokken zijn, maken het tot een bijzonder project. Zo zijn er drie architectenbureaus bij het project betrokken. Benthem Crouwel i.s.m. Powerhouse Company en Merk-X voor de nieuwe passages, Wiel Arets Architects voor de IJ-hal en TAK Architecten voor het IJ-gebouw en de monumentale delen van het station. Verder zijn Arcadis en Movares als constructeur en Deerns als installatie/bouwfysisch adviseur bij het project betrokken. Met voornoemde partijen en de betrokkenen vanuit de aannemers is regelmatig afstemming noodzakelijk om ontwerp en uitvoering bij elkaar te brengen.

Verkeerregelaars inzetten en werken op passagiersluwe momenten (avond en nacht)

Werken op het Stationseiland brengt veel beperkingen met zich mee. Veiligheid, passagiersstromen en stationslogistiek gaan te allen tijde voor op de uitvoeringswerkzaamheden. Dit vraagt veel van de aannemer en daarmee ook van BOAG, want dit betekent dat regelmatig afstemming nodig is met mensen van stationsbeheer en het retailbedrijf. Tijdens de uitvoering gaan de passagiersstromen vanuit de reizigerstunnels door de IJ-hal waar de afbouwwerkzaamheden moeten plaatsvinden. Onder andere door het inzetten van verkeerregelaars en het werken op passagiersluwe momenten (avond en nacht) wordt dit in goede banen geleid.

Daarnaast zijn op het Stationseiland nog andere opdrachtgevers met hun aannemers projecten aan het uitvoeren. Zo zijn er vanwege de stijgpunten en vides die uitkomen in de IJ-hal raakvlakken met de uitvoering van de Noord-Zuid lijn en het busdek. Tevens wordt de autotunnel onder de IJ-hal op dit moment nog afgebouwd. Hierdoor is de autoweg op de Ruyterkade nog in gebruik en rijden de auto’s vlak langs de nieuw te bouwen gevel van de IJ-hal. Werkzaamheden aan deze gevel zijn hierdoor alleen mogelijk tijdens vooraf af te stemmen nachtelijke afsluitingen. Zodra het autoverkeer in de autotunnels gaat rijden ontstaat buiten de IJ-hal een autovrij maaiveld, waarmee de hoofdentree aan de IJ-zijde van het Station een feit is.

Het is de bedoeling dat fase 1 in het eerste kwartaal 2015 opgeleverd wordt, waarna de huurders van de retailruimtes kunnen starten met de afbouw van hun winkels. De bijgevoegde foto’s geven een impressie van de huidige stand van zaken op de bouw. BOAG is er trots op betrokken te zijn bij dit unieke project van NS Stations.

 

Wonen met de luxe van een vijfsterrenhotel

Naast het iconische Hotel van Oranje in Noordwijk komt de...

Bezoek ons 3-4-5 november op de online PROVADA

Per 1 juli 2020 hebben Drees & Sommer en BOAG...

Nieuwbouw Kindcentrum Trampoline in gebruik genomen

Vandaag, op de eerste schooldag na de herfstvakantie, hebben het...

Snel flexibel zorgvastgoed realiseren: een complexe operatie die vraagt om strak projectmanagement

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar wat als...

Kan ik u helpen?
Rik ter Haar

senior projectmanager uitvoering/directievoerder

Mail Rik Bel mij
Projecten
BOAG CREEËRT RUIMTE

Ruimte om in te wonen en te werken. Ruimte om in te leven en in te verzorgen. Ruimte om in op te leiden en te ontspannen. Wij staan klaar vanaf het eerste idee tot en met de exploitatie klaar om samen met u te komen tot het beste huisvestingsscenario.

Maak een afspraak

Tel. +31 (0)10 - 209 35 35
E-mail info@boag.com

De andere projectmanagers die BOAG sterk maken

Bekijk ons team
ing. Francis Alba Heijdenrijk manager Directievoering en toezicht/senior projectmanager
ing. Jeroen van Egmond projectmanager
ing. Marcel van Erven senior projectmanager uitvoering
ir. Michel van Gageldonk projectmanager
Rik ter Haar senior projectmanager uitvoering/directievoerder
Robbert den Hartog projectmanager
ing. Patricia van Hest-Osseweijer sectormanager/senior projectmanager
Ashwin Jhingoer projectmanager
Marcel Karel projectmanager uitvoering
Jasmijn Klingens projectmanager
ing. Johan Knook senior projectmanager
Ton Lansbergen senior projectmanager uitvoering
Marc Mattheijer senior projectmanager
ing. Bastiaan Muilwijk projectmanager
Peter Paulissen senior projectmanager uitvoering
ir. Esther Penders projectmanager/ huisvestingsadviseur
ing. Boris Plukaard projectmanager
ir. Daniel Spiessens senior projectmanager
ir. Rick van Tiel projectmanager
ir. Amanda Verschuur projectmanager
ing. Thomas van den Wijngaard projectmanager uitvoering

Wist u dat

Onafhankelijk bouwadvies- en managementbureau

Al sinds 1989 staan we van concept tot ontwerp en van directievoering tot nazorg onze opdrachtgevers ten behoeven van hun huisvestingsopgaven bij.

BETROKKEN

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.