Ontwikkeling gelaagd wonen

23 november 2017

Gelaagd Wonen is een kleinschalige woonvoorziening voor dementerenden, voor 24 tot 36 bewoners. In het concept Gelaagd Wonen worden de ruimten op een andere wijze gerangschikt dan bij de traditionele groepswoning. De huiskamers en keukens worden op de begane grond gesitueerd en de individuele zit/slaapkamers op de etage(s).

Met het uit elkaar halen van deze ruimten wordt het volgende bereikt:

  • Er is geen directe ruimtelijke koppeling tussen één huiskamer en 6 tot 8 zit/slaapkamers met “verplichte” groepsvorming.
  • Er kunnen meerdere huiskamers met verschillende sferen en activiteitenaanbod worden gecreëerd voor elk van de bewoners.
  • Elke cliënt wordt in een groep/huiskamer geplaatst die qua sfeer, activiteitenaanbod en medecliënten bij haar of hem past.
  • Gedurende het dementieproces kan een cliënt wisselen van groep zonder dat hiervoor een verhuizing naar een andere zit/slaapkamer nodig is.
  • Elke huiskamer grenst aan een tuin.
  • Tussen de huiskamers kan een interessant belevingsgebied worden gecreëerd voor alle bewoners.
  • Het dag/nachtritme van de cliënt wordt versterkt door het scheiden van de woon- en slaapfunctie.

 

De zorgorganisatie

Het dagprogramma van de cliënt wordt op maat gemaakt. Slaapt iemand graag uit, dan wordt hij/zij later uit bed geholpen dan een “vroege vogel”. Na het aankleden gebruikt de cliënt het ontbijt in de huiskamer op de begane grond of op zijn/haar zit/slaapkamer op de etage.

Veel cliënten zullen de dag doorbrengen in de huiskamer. Voor wie dit wil is het ook mogelijk (delen) van de dag door te brengen op de eigen zit/slaapkamer. In de personele organisatie wordt rekening gehouden met een personeelsbezetting op de etage en op de begane grond, zodat toezicht en nabijheid van zorg voor alle cliënten is gewaarborgd.

De zorgexploitatie

De zorgexploitatie voor het gelaagd concept is kostendekkend wanneer uit wordt gegaan van een groep van minimaal 24 cliënten met ZZP 5.

De vastgoedexploitatie

Gelaagd Wonen kan prima stand-alone worden gerealiseerd in bestaande wijken. Door het gelaagd zijn is deze vorm mogelijk op een relatief klein stuk grond met toch iedere huiskamer aan de tuin. Berekend is dat nieuwbouw mogelijk is voor een bedrag van 85-95% van de kapitaallasten vergoeding.

Voor meer informatie of indien u behoefte heeft aan een vrijblijvend persoonlijk gesprek

kunt u contact opnemen met onze specialist op dit vakgebied Johan de Vries

Wonen met de luxe van een vijfsterrenhotel

Naast het iconische Hotel van Oranje in Noordwijk komt de...

Bezoek ons 3-4-5 november op de online PROVADA

Per 1 juli 2020 hebben Drees & Sommer en BOAG...

Nieuwbouw Kindcentrum Trampoline in gebruik genomen

Vandaag, op de eerste schooldag na de herfstvakantie, hebben het...

Snel flexibel zorgvastgoed realiseren: een complexe operatie die vraagt om strak projectmanagement

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar wat als...

Johan de Vries, directeur BOAG
ing. Johan de Vries MSc

‘Johan is één van de vijf managing directors van Drees & Sommer.’

Kennis
BOAG CREEËRT RUIMTE

Ruimte om in te wonen en te werken. Ruimte om in te leven en in te verzorgen. Ruimte om in op te leiden en te ontspannen. Wij staan klaar vanaf het eerste idee tot en met de exploitatie klaar om samen met u te komen tot het beste huisvestingsscenario.

Maak een afspraak

Tel. +31 (0)88 776 26 70
E-mail info.nl@dreso.com

Wist u dat

Onafhankelijk bouwadvies- en managementbureau

Al sinds 1989 staan we van concept tot ontwerp en van directievoering tot nazorg onze opdrachtgevers ten behoeven van hun huisvestingsopgaven bij.

BETROKKEN

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.