Decentralisatie buitenonderhoud naar schoolbesturen

23 november 2017 Thema's

Per 1 januari 2015 wordt het volledige buitenonderhoud gedecentraliseerd. Daarmee krijgt het schoolbestuur de volledige verantwoordelijkheid. In de pers wordt veel geschreven over de staat van onderhoud en de vermeende achterstanden in onderhoud van de onderwijspanden. Deze situatie verschilt per schoolbestuur en per gemeente. Een ding is echter voor alle schoolbesturen hetzelfde; ze zullen zich moeten voorbereiden op hun nieuwe verantwoordelijkheden.

Een belangrijk onderdeel van deze voorbereiding bestaat uit het inzichtelijk maken van de onderhoudstoestand van het gebouw. Dat betekent dat per gebouwelement (dak, gevel, schilderwerk, installaties, vloeren, plafonds, wandafwerking, verlichting, beveiliging, brandveiligheidsvoorzieningen) de onderhoudstatus moet worden vastgesteld. Aan de hand van deze status zullen schoolbesturen plannen moeten gaan maken voor het onderhoud van deze gebouwen voor de toekomst. Daarbij zal het, gelet op de krappe onderhouds-middelen, ongetwijfeld noodzakelijk zijn om keuzes te maken. Het is dan van belang om de juiste afwegingen en juiste prioriteiten te stellen:

  • Welke eisen worden er wettelijk gesteld?
  • Is de veiligheid nog gegarandeerd?
  • Kan ik besparen op exploitatie?
  • Wat ontvang ik als vergoeding in de Materiële Instandhouding?
  • Wat kan ik nog uitstellen zonder gevolgschade?

Aangepaste Conditiemethodiek (NEN 2767) biedt eenvoudige oplossing voor prioritering onderhoudsbehoefte

Om schoolbesturen hierin een handvat te bieden, heeft BOAG de zogenaamde conditiemethodiek (NEN 2767) handzaam gemaakt zodat de onderhoudssituatie per school inzichtelijk is. Aan de hand van een gebouwinspectie kan met behulp van scores 1 (uitstekend) tot en met 6 (zeer slecht) voor alle elementen de conditie uniform worden vastgesteld. Vervolgens worden onderhoudshandelingen voorgesteld (reinigen, vervangen, schilderbeurt etc.) die ook financieel worden ingeschat.

Klik hier

voor het hele artikel over Scholen integraal verantwoordelijk voor onderhoud.

HOERA! De nieuwe BOAG website staat live!

Precies een week geleden klonken de champagneglazen op het nieuwe...

Persbericht 21 november 2017 – Bouw woontoren BRIGHT van start

Vrijdag 10 november 2017 zijn de contracten getekend, tussen de...

Penta bouwt modulair

Een uitbreiding van uw (school)gebouw realiseren met modulaire bouw kan...

Eerste heipaal De Krijgsman de grond in!

Op vrijdag 13 oktober 2017 is De Krijgsman in Muiden...

Sander Halkes MRICS

‘Sander heeft ruime ervaring als huisvestingsadviseur voor vraagstukken op het snijvlak van huisvesting en organisatie met accent op Facility Management...’

Kennis

BOAG CREEËRT RUIMTE

Ruimte om in te wonen en te werken. Ruimte om in te leven en in te verzorgen. Ruimte om in op te leiden en te ontspannen. Wij staan klaar vanaf het eerste idee tot en met de exploitatie klaar om samen met u te komen tot het beste huisvestingsscenario.

Wist u dat

BOAG sinds 1989

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.

BETROKKEN

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.