Decentralisatie buitenonderhoud naar schoolbesturen

23 november 2017 Thema's

Per 1 januari 2015 wordt het volledige buitenonderhoud gedecentraliseerd. Daarmee krijgt het schoolbestuur de volledige verantwoordelijkheid. In de pers wordt veel geschreven over de staat van onderhoud en de vermeende achterstanden in onderhoud van de onderwijspanden. Deze situatie verschilt per schoolbestuur en per gemeente. Een ding is echter voor alle schoolbesturen hetzelfde; ze zullen zich moeten voorbereiden op hun nieuwe verantwoordelijkheden.

Een belangrijk onderdeel van deze voorbereiding bestaat uit het inzichtelijk maken van de onderhoudstoestand van het gebouw. Dat betekent dat per gebouwelement (dak, gevel, schilderwerk, installaties, vloeren, plafonds, wandafwerking, verlichting, beveiliging, brandveiligheidsvoorzieningen) de onderhoudstatus moet worden vastgesteld. Aan de hand van deze status zullen schoolbesturen plannen moeten gaan maken voor het onderhoud van deze gebouwen voor de toekomst. Daarbij zal het, gelet op de krappe onderhouds-middelen, ongetwijfeld noodzakelijk zijn om keuzes te maken. Het is dan van belang om de juiste afwegingen en juiste prioriteiten te stellen:

  • Welke eisen worden er wettelijk gesteld?
  • Is de veiligheid nog gegarandeerd?
  • Kan ik besparen op exploitatie?
  • Wat ontvang ik als vergoeding in de Materiële Instandhouding?
  • Wat kan ik nog uitstellen zonder gevolgschade?

Aangepaste Conditiemethodiek (NEN 2767) biedt eenvoudige oplossing voor prioritering onderhoudsbehoefte

Om schoolbesturen hierin een handvat te bieden, heeft BOAG de zogenaamde conditiemethodiek (NEN 2767) handzaam gemaakt zodat de onderhoudssituatie per school inzichtelijk is. Aan de hand van een gebouwinspectie kan met behulp van scores 1 (uitstekend) tot en met 6 (zeer slecht) voor alle elementen de conditie uniform worden vastgesteld. Vervolgens worden onderhoudshandelingen voorgesteld (reinigen, vervangen, schilderbeurt etc.) die ook financieel worden ingeschat.

Klik hier

voor het hele artikel over Scholen integraal verantwoordelijk voor onderhoud.

Wonen met de luxe van een vijfsterrenhotel

Naast het iconische Hotel van Oranje in Noordwijk komt de...

Bezoek ons 3-4-5 november op de online PROVADA

Per 1 juli 2020 hebben Drees & Sommer en BOAG...

Nieuwbouw Kindcentrum Trampoline in gebruik genomen

Vandaag, op de eerste schooldag na de herfstvakantie, hebben het...

Snel flexibel zorgvastgoed realiseren: een complexe operatie die vraagt om strak projectmanagement

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar wat als...

Johan de Vries, directeur BOAG
ing. Johan de Vries MSc

‘Johan is één van de vijf managing directors van Drees & Sommer.’

Kennis
BOAG CREEËRT RUIMTE

Ruimte om in te wonen en te werken. Ruimte om in te leven en in te verzorgen. Ruimte om in op te leiden en te ontspannen. Wij staan klaar vanaf het eerste idee tot en met de exploitatie klaar om samen met u te komen tot het beste huisvestingsscenario.

Maak een afspraak

Tel. +31 (0)88 776 26 70
E-mail info.nl@dreso.com

Wist u dat

Onafhankelijk bouwadvies- en managementbureau

Al sinds 1989 staan we van concept tot ontwerp en van directievoering tot nazorg onze opdrachtgevers ten behoeven van hun huisvestingsopgaven bij.

BETROKKEN

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.