Technisch Due Dilligence Onderzoek

De Engelse term due diligence betekent letterlijk gepaste zorgvuldigheid. In de vastgoedpraktijk betekent dit het verrichten van onderzoek naar de kwaliteit van de vastgoedbelegging voorafgaande aan de aankoop op o.a. juridische, fiscale, bouwtechnische en commerciële aspecten.

BOAG voert de bouw- en installatietechnische onderzoek uit voor kopende en verkopende partijen. Uiteindelijk hebben we als doel om potentiële risico’s voor onze klanten in beeld te brengen. In de praktijk herkennen we Technische Due diligence onderzoeken in twee categorieën:

  • Portefeuileonderzoek.
  • Transformatievraagstukken.

Portefeuilleonderzoek

Het kenmerk van deze opdrachten is dat een grote hoeveelheid gebouwen moet worden gescreend in zeer korte tijd. BOAG richt zich daarbij met ervaren inspecteurs en adviseurs op twee aspecten:

  • De beschikbare informatie in de dataroom. De dataroom is een digitale omgeving met gebouw gerelateerde documenten. Tijdens deze review wordt beoordeeld of belangrijke documenten aanwezig zijn en of er risico’s in schuilen;
  • De gebouwinspectie die op basis van een geüniformeerde gebrekenanalyse (gebaseerd op de conditiemeting NEN 2767) inzicht geeft in de staat van het gebouw. Er wordt dan specifiek gekeken naar achterstallig onderhoud, de huidige conditie van het gebouw en eventuele technische gebreken. Tijdens deze inspecties orden gebouwen ook getoetst op wettelijke verplichtingen zoals bijvoorbeeld brandveiligheid, veiligheid van liften, legionella en asbest.
  • Door gebruik te maken van erkende partners is BOAG ook in staat asbestonderzoek en Milieutechnisch (bodem) onderzoek te laten uitvoeren, zodat ook eventuele risico’s op dat aspect in kaart worden gebracht.

Wij hebben zowel in methode, inspectie instrumentarium en rapportage een sterke mate van uniformiteit en kwaliteit ontwikkeld. Hierdoor zijn wij in staat om in een zeer korte tijd scherpe analyses te maken van de risico’s bij een gebouwovername. De risico’s worden bovendien op een professionele en kernachtige manier gerapporteerd. Wij maken hiervoor gebruik van de RICS guideline for Technical due diligence of commercial, industrial & residential property in Continental Europe, 1st edition. Onze rapportages zijn hierop gebaseerd.

Transformatievraagstukken

Naast de Due Dilligence voor grote portefeuilles wordt BOAG ook regelmatig betrokken bij transformatievraagstukken. Als de potentiële koper bijvoorbeeld bestaand kantoor wil transformeren naar een hotel dan adviseren wij hen over de mogelijkheden. Dit vereist een andere vorm van inspectie en rapportage. De inspecteurs kijken dan specifiek naar de technische en functionele mogelijkheden van het gebouw. BOAG kan adviseren over de technische, functionele en financiële haalbaarheid van de gewenste oplossingen. Dit kan resulteren in inpassingstudies, scenarioanalyses of kostenramingen die zijn gebaseerd op het te verwachten kwaliteitsniveau en inrichting van het hotel (aantal sterren) Ook hierin speelt de basis informatie die wordt verkregen uit de gebouwinspectie een belangrijke rol.

BOAG kan met haar ervaren adviseurs en inspecteurs inspelen op de specifieke vraagstelling van de klant. Daarbij staat voor ons helder voor ogen dat het inzichtelijk maken van potentiële risico’s bij dit soort grote investeringsbeslissingen essentieel is.

Hulp nodig bij Technische Due Diligence (TDD)?

Wij kunnen u helpen met het bepalen van het juiste traject. Sander Halkes MRICS is de persoon die u hier meer over kan vertellen.

Stuur Sander een bericht Of Laat u terugbellen
Gerelateerd nieuws
Senior bouwkostenadviseur Arjen de Vries in dienst bij BOAG

Per 1 maart is Arjen de Vries (1959) toegevoegd...

BOAG viert 30-jarig bestaan

Dit jaar viert BOAG zijn dertigjarig bestaan. In deze...

Maak kennis met marketing- en communicatiemanager Sandra Moerman

Sandra Moerman werkt vanaf 1 maart 2019 als Marketing-...

Soortgelijke projecten

Bekijk alle projecten
Bestaande bouw

Uitbreiding Nordwin College, Sneek

In opdracht van Nordwin College werd locatie VMBO-groen Sneek verbouwd...

Bestaande bouw

VO Scholen Papendrecht

Ontwikkeling VO-scholen Papendrecht

Renovatie

Krasnapolsky Hotel

Grootschalige renovatie en verbouw van het Grand Hotel Krasnapolsky te...

Wist u dat

Onafhankelijk bouwadvies- en managementbureau

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.

BETROKKEN

Wij zijn en blijven betrokken bij de maatschappij. Met oog voor meerdere belangen gaan we samenwerkingen aan, bewegen we mee met ontwikkelingen en kijken we naar de toekomst.